Friday, 30 June 2017

Herb-Lax, membantu kesihatan penghadaman @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum,

Hari ni sharing madam berkaitan Herb-Lax (120 tablet) ye.

Image result for herb lax shaklee


Herb- Lax ni untuk pelawasan

Pemakanan seimbang yang kaya dengan serat,pengambilan air yang banyak dan senaman yang kerap menyumbang kepada pergerakan usus yang sihat.

Untuk melegakan masalah sembelit yang kadang kala berlaku, Herb-Lax dapat membantu melegakan masalah sembelit.

KEISTIMEWAAN HERB-LAX SHAKLEE

Campuran proprietari Herb-Lax termasuk daun senna, yang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semulajadi.

Ia merangsang pergerakan usus untuk melancarkan proses perkumuhan semulajadi tubuh.

Image result for herb lax shaklee

Image result for herb lax shaklee

Kandungan Herb-Lax:

  • Daun senna
  • Kulit pokok Buckthorn
  • Likuoris
  • Daun alfalfa
  • Akar culver
  • Jintan Hitam
  • Jintan manis
  • Akar Rhubarb
  • Bunga Mallow Biru
Image result for herb lax shaklee

Selain utk pelawasan, Herb-Lax juga membantu menurunkan berat badan tau..

Jom Shaklee!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz

Wednesday, 21 June 2017

7 TIPS BANYAKKAN SUSU IBU @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum,

Terdapat pelbagai tips dan petua turun temurun untuk meningkatkan dan memekatkan susu ibu. Tiada benar atau salahnya kerana badan setiap individu adalah berbeza. Petua A mungkin menjadi bagi ibu A, tapi bagi ibu B pula petua B adalah lebih berkesan. Sebab itu, jangan berputus asa, paling penting dapatan sokongan moral daripada individu terdekat serta penuhkan diri dengan ilmu penyusuan.

Jadi madam kongsikan beberapa tips untuk semua ye :))

1. Jangan panik, bawa bertenang

Semua ibu mampu menyusu anak masing2..kuantiti susu yang dihasilkan adalah mengikut keperluan bayi tersebut. Sesetengah ibu memang banyak susunya..sampau melimpah ruah..ada sesetengahnya pula cukup2 saja utk bayi sendiri. Tapi ada juga kes di mana puting tersumbat atau pun secara azali mmg tiada susu ibu, jadi bolehlah memberi susu formula sebagai alternatif. Yang penting, jgn stress. Kita dah berusaha memberi yg terbaik utk anak. Sekiranya, susu masih tiada, kita kenalah redha dan teruskan hidup. Perancangan Allah adalah yang terbaik!

2. Sentiasa berfikiran positif

Ibu2 yang menyusu hendaklah sentiasa berfikiran positif. Pemikiran yang tidak tenang atau pun stress mampu memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu. Perasaan sedih atau emosi yang terganggu boleh menjejaskan penghasilan susu ibu. Jadi happy2 saja okeh! :)

3. Belajar ilmu 'supply and demand'

Ilmu ini perlu difahami oleh ibu2 sekalian. Once dh faham, ibu xkan risau mengenai production susu ibu. Ilmu ni macam sistem 'flush toilet'. Setiap kali kita flush, air akan refill tangki toilet tersebut. Jadi sama la macam menyusu. Lebih kerap menyusu, lebih banyak production susu ibu. Kekerapan menyusu memberi isyarat kepada Miss B bahawa perlu menghasilkan susu yang lebih untuk melengkapkan keperluan bayi.

4. Perah susu badan

Bagi ibu2 yang bekerja, susu ibu boleh dipam dan disimpan. Buat stok banyak2 semasa cuti berpantang. Miss B hendaklah sentiasa dikosongkan dengan mengepam. Jadi menggunakan konsep 'supply vs demand' td, ia akan merangsang penghasilan susu yang lebih banyak. Proses mengepam boleh dilakukan dengan kerap setiap 2 atau 3 jam sekali. Tambahan, kalau bayi tidur lama, ibu bolehlah menggunakan waktu tersebut utk mengepam susu.

Sambil sebelah Miss B menyusu anak, sebelah lagi boleh lah dipam agar lebih banyak susu dapat disimpan. Pada waktu awal pagi juga, ibu boleh mengepam kerana pada sepertiga malam itu, prolaktin yang merangsang penghasilan susu itu lebih banyak.

5. Kosongkan payudara

Kosongkan ni maksudnya ibu2 menyusu anak sehingga habis susu dalam Miss B. Jangan membiarkan sampai bengkak susu. Sekiranya tidak habis, ibu bolehlah pam susu tersebut. Buat stok ye. Jadi paham konsep 'supply vs demand' to okeh! Lebih kerap Miss B dikosongkan memberi maksud lebih banyak susu perlu dihasilkan.

6. Makanan perangsang susu badan (milkbooster)

Ha..suplemen ni macam2 ada di pasaran sekarang ni. Jadi madam of cos la akan suggest kpd mommy2 semua set menyusu Shaklee..terbukti berkesan, selamat dan mesra alam. Ada full set mahupun set bajet mengikut kemampuan dan kemahuan mommy2 ya!

7. Banyakkan minum air masak

Paling penting adalah mommy2 hendaklah minum air secukupnya ya..minum air masak tau..jgn bedal semua air manis lak.hehe..


Dalam Shaklee pun ada disediakan set penyusuan. Jadi bolehlah pilih yg mn berkenan ye..
wasap trus okeh!

Jom Shaklee!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz



Sumber : https://siraplimau.com/tips-banyakkan-susu-ibu-tambah-pekat/


Thursday, 15 June 2017

Tips Menyusu Badan Kali Pertama @ Shaklee Jitra

Wanita menyusukan bayi


Jika anda baru mula memberi bayi anda susu badan, anda sedang melakukan perkara terbaik untuknya. Namun jika ia tidak berlaku secara natural, janganlah bimbang. Ramai ibu yang sukar melakukannya sehinggalah mereka telah biasa. Kami akan membantu anda dalam langkah-langkah pertama ini.

Benarkah susu ibu adalah yang terbaik?

Benar, susu ibu atau susu badan adalah makanan terbaik untuk bayi anda. Tanyalah mana-mana pakar kesihatan dan mereka akan mengatakan bahawa cara yang paling sihat untuk memberi makan kepada bayi baru lahir ialah dengan menyusukan bayi anda. Bayi yang diberi susu badan sejak lahir kurang berkemungkinan jatuh sakit dalam tahun pertamanya. Memberi bayi susu badan dapat membantunya mengelakkan penyakit seperti:

gastroenteritis;
pneumonia dan bronkolitis;
jangkitan salur kencing;
ekzema;
jangkitan telinga.


Susu ibu juga boleh mengekalkan kesihatan bayi untuk jangka masa panjang. Satu kajian menunjukkan bahawa mereka yang diberi susu badan ketika bayi, apabila dibandingkan dengan mereka yang diberi susu formula:

  • mempunyai tekanan darah yang lebih rendah; 
  • mempunyai tahap kolesterol lebih rendah;
  • kurang berkemungkinan menghidap diabetes jenis 2 apabila dewasa.

Namun faedahnya bukan terhad kepada bayi sahaja. Menyusu badan juga baik untuk anda. Ia dapat:

  • mengurangkan risiko menghidap kanser payu dara sebelum menopaus (putus haid);
  • membantu melindungi anda daripada kanser ovari;
  • mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2 di kemudian hari.

Organisasi Kesihatan Dunia dan Kementerian Kesihatan Malaysia mengesyorkan supaya bayi diberi susu badan sahaja selama enam bulan yang pertama. Mereka juga menasihatkan para ibu supaya meneruskan penyusuan badan setelah bayi mula makan makanan pejal, sehingga usia bayi satu tahun atau lebih, jika mereka mahu.

Susu ibu merupakan sumber makanan yang lengkap; ia mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh bayi anda. Ia mengandungi sekurang-kurangnya 400 jenis nutrien termasuk hormon dan bahan melawan penyakit yang tidak terdapat dalam susu formula. Malah, kandungan nutriennya juga berubah mengikut keperluan bayi anda semasa dia membesar. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai bagaimana badan anda menghasilkan susu badan.

Dan selain daripada manfaat pengembangan minda dan imuniti terhadap jangkitan yang terkandung dalam susu ibu, yang tidak boleh ditiru oleh mana-mana susu formula, penyusuan badan boleh membantu membina ikatan istimewa antara anda dan bayi anda.


Persediaan untuk penyusuan badan

Asalkan sahaja anda sihat, tidak banyak yang perlu dilakukan sebagai persediaan bagi penyusuan badan. Tetapi anda boleh bersedia dari segi minda. Belajarlah sebanyak mungkin mengenai penyusuan badan sebelum bayi anda lahir.


Galakkan juga suami anda untuk belajar mengenai penyusuan badan supaya dia boleh memberi sokongan dan galakan kepada anda.


Bagaimanakah cara untuk mula menyusukan bayi saya?

Memandangkan sesi penyusuan boleh mengambil masa dari tujuh hingga ke 40 minit, pilihlah tempat yang selesa untuk anda. Keadaan persekitaran adalah sangat penting, terutamanya pada peringkat awal ketika anda masih perlu membiasakan diri. Jika anda mudah diganggu oleh bunyi bising, cari tempat yang senyap. Jika anda mudah bosan, anda mungkin mahu menyusukan bayi di hadapan televisyen, tetapi hanya jika cara itu berkesan bagi anda dan bayi. Cubalah beberapa tempat yang mungkin dahulu sehingga anda menjumpai tempat yang sesuai untuk anda.

Pegang bayi anda dalam posisi yang tidak membuatkan lengan dan belakang anda sakit. Letakkan seberapa banyak kusyen di sekeliling anda untuk sokongan. Ramai wanita mendapati posisi melengkok seperti buaian adalah paling selesa untuk mereka walaupun kegemaran ibu mungkin berlainan. Pastikan anda dan bayi berada dalam keadaan selesa sebelum mula menyusukan. Perhatikan bagaimanakah rasa pada payudara anda semasa bayi anda melekap padanya. Bayi sepatutnya menghisap satu mulut penuh payu dara anda. Jika pelekapan menyakitkan, lepaskan lekapan dengan memasukkan jari kelengkeng anda di antara gusi bayi dan puting anda. Kemudian cuba sekali lagi. Apabila bayi anda dapat melekap dengan baik, dia akan dapat melakukan apa yang perlu seterusnya.


Saya pernah mendengar ibu-ibu menghadapi masalah semasa penyusuan

Walaupun para wanita telah menyusukan bayi sejak berkurun-kurun lamanya, ia bukan selalunya mudah. Ramai yang menghadapi kesulitan pada peringkat awal. Dalam enam minggu pertama, ketika bekalan susu anda sedang mengadaptasi dan bayi anda belajar untuk menyusu, anda mungkin akan mengalami perkara yang berikut:


Sesetengah wanita akan mudah menyesuaikan diri dan penyusuan dan tidak menghadapi sebarang masalah. Tetapi kebanyakan ibu-ibu baru mendapati ianya sukar untuk dilakukan. Jika anda rasa kecewa, ingatlah bahawa bukan hanya anda seorang yang rasa begitu. Jika anda berputus-asa (atau hanya mahukan nasihat profesional), hubungi pakar perunding penyusuan ibu (terdapat di kebanyakan hospital). 

Anda juga boleh berbincang dengan doktor anda mengenai sebarang kebimbangan bersabit kesihatan yang mungkin akan menghalang penyusuan.

Penyusuan memerlukan latihan. Berikan diri anda masa sebanyak mana yang anda perlukan untuk membiasakan diri. Lakukannya satu persatu dengan perlahan. Jika anda mengalami penyusuan yang teruk pada satu hari, beritahu diri anda bahawa hari esok akan menjadi lebih baik. Sentiasa ingat bahawa sebarang masalah yang anda hadapi hanyalah untuk sementara. Menjelang pemeriksaan doktor pada minggu ke-6, anda sudah boleh menyusukan bayi anda tanpa sebarang masalah. Jika tidak, jangan teragak-agak untuk mendapatkan pertolongan.

Bolehkah saya menyusukan di tempat awam?

Walaupun anda rasa malu untuk menyusukan bayi di hadapan orang lain, ini telah menjadi satu perkara yang biasa di kawasan bandar di Malaysia. Lagipun, anda tidak boleh sentiasa pulang ke rumah anda setiap kali bayi anda perlu menyusu. Sesetengah baju direka khas ( baju menyusu ) untuk membolehkan anda menyusukan bayi anda dengan baik. Elakkan baju yang menggunakan butang kerana ia akan membuatkan anda berasa sangat terdedah. Baju yang boleh meregang adalah lebih baik. Letakkan sehelai skarf, selendang atau kain selimut yang nipis pada bahu dan dada anda semasa bayi anda menyusu supaya anda tidak berasa malu di tempat umum (pastikan anak anda boleh bernafas dengan baik).

Kebanyakan pusat membeli-belah utama, atau yang dibina atau diubah suai dalam masa lima tahun yang lepas mempunyai bilik persalinan bayi, di mana anda boleh duduk dan menyusukan bayi anda dengan selesa dengan kehadiran ibu lain. Walaupun sekiranya anda tidak mempunyai akses kepada kemudahan seperti itu, kebanyakan tempat akan menyediakan tempat untuk ibu yang menyusukan dan bayi yang kelaparan. Mintalah sebuah bilik atau satu sudut apabila anda mahu menyusukan bayi anda. Lambat-laun, apabila anda sudah biasa dengan penyusuan, anda tidak akan keberatan untuk menyusukan bayi anda di tempat awam.

Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu mempertimbangkan hakikat bahawa cara hidup orang Malaysia boleh mewujudkan beberapa cabaran untuk menyusukan bayi di tempat awam. Sebagai contoh, jika anda berada di medan selera atau gerai mamak yang buka 24 jam (jangankan kemudahan untuk ibu dan bayi, bilik air yang bersih pun sukar untuk dicari!), jadi lebih baik anda menyusukan bayi anda sebentar di dalam kereta (kunci pintu dan hidupkan enjin supaya penghawa dingin boleh dipasang). Selesaikan penyusuan apabila anda telah sampai di rumah.


Bolehkah saya teruskan penyusuan badan selepas saya kembali bekerja?

Ya. Kembali bekerja tidak bermakna anda terpaksa berhenti menyusukan. Malah, ibu-ibu yang bekerja di luar kawasan juga dapat menyusukan bayi mereka selama mana yang mereka mahu. Anda mungkin mahu mengepam susu di tempat kerja atau menyusukan hanya apabila anda bersama dengan bayi anda. Kedua-duanya boleh dilakukan.

Jika majikan anda maklum mengenai penyusuan badan, mereka tentu tahu bahawa ibu-ibu yang menyusukan kurang perlu mengambil cuti kerana bayi mereka tidak kerap jatuh sakit.


Berbuallah dengan ibu-ibu lain mengenai penyusuan badan seperti rakan2 sekeliling ataupun join Group Ibu menyusu dalam talian seperti FB. Nanti boleh sharing n kongsi2 idea dan pengalaman di sana.


Sumber rujukan
https://www.babycenter.com.my/a1032673/menyusu-badan-kali-pertama

Teknik menyusu dengan betul
http://www.bidadari.my/posisi-penyusuan-susu-ibu/

Shaklee turut menyokong penyusuan bayi dengan susu ibu. Anda boleh dapatkan Full set menyusu atau pun Set bajet mengikut keadaan belanjawan anda.

Image result for set menyusu shaklee


Nak set bajet,klik di  bwh ni ye :)


Jom Shaklee!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz





Saturday, 10 June 2017

MINYAK IKAN PALING TULEN DI DUNIA, OMEGA GUARD SHAKLEE! @ Shaklee Jitra

Bismillah..
Assalamualaikum semua..

Hari ni ada colleague tanya perbezaan Omega Guard Shaklee dgn Omega lain di pasaran. Jadi hari ni madam nak share apa keistimewaan Omega Guard Shaklee okeh! :)

Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia. Ini kerana setiap kapsul Omega Guard mengandungi 7 spektrum penuh asid lemak omega-3 semulajadi antaranya EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA.




Setiap kapsul Omega Guard Shaklee mengandungi HANYA asid lemak Omega-3 iaitu 99%! Berbeza dgn jenama lain sebab bercampur dgn Lemak Ikan + Omega 3.

Omega Guard diekstrak daripada ikan air laut sejuk dalam (ikan sardin, ikan bilis, ikan kembung dan ikan herring) di perairan negara Jepun. Ianya tidak diambil dari minyak hati ikan. Ketumpatan Omega Guard juga adalah 3x ganda berbanding ketumpatan minyak hati ikan.

Kaedah mengekstrak minyak ikan iaitu kaedah penyulingan tekanan tinggi, biasa digunakan oleh kebanyakan kilang masa kini. Kaedah ini boleh memusnahkan sesetengah nutrien malah tidak mampu menapis logam-logam berat yang membahayakan kesihatan.

Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini. Omega Guard dihasilkan oleh melalui satu proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak asid lemak Omega-3 paling tulen dan paling semulajadi.

Kaedah ini berjaya menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB (polychlorinated biphenyl - sejenis bahan kimia industri yang sangat toksik)

Omega Guard mempunyai pelbagai faedah kesihatan yang akan membuatkan anda rasa sangat rugi jika tidak mengambilnya sebagai suplemen harian anda. 

Berikut madam senaraikan tugas Omega Guard untuk membaiki taraf kesihatan anda.


1. Mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS.

2. Membantu meningkatkan kesuburan.

3. Pengambilan secara berterusan memyerikan kulit, kulit lebih licin dan kemerah-merahan.

4. Mencegah penyakit saluran darah dan strok

5. DHA dan EPA mampu menentang trombosis

6. Merendahkan kepekatan darah dan tekanan darah tinggi.

7. Melicinkan saluran darah dan peredaran darah lebih lancar

8. Mengekalkan tekanan darah normal

9. Mengurangkan ketegangan di leher atau sakit kepala

10. Merendahkan kolestrol

11. Menghindarkan pembekuan darah di dalam badan.

12. Mengawal masalah obesiti

13. Mencegah arteriosclerosis, myocardial infection

14. Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung

15. Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin

16. DHA merupakan nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ianya penting dalam 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa dalam kandungan.

17. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran.

18. Mencegah penyakit alzheimer.

19. Memelihara penglihatan dan pendengaran dan mencegah migrain.

20. Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru.

21. Membaiki alahan kulit, psorisis, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus

erythematosus) dan penyakit buah pinggang.

22. Menentang kanser paru-paru, payudara, prostat dan kolon.

23. Meningkatkan enterogastritis, merangsang hati selepas pembedahan.

24. Membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif.

25. Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis)

26. Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan.

27. Memelihara fungsi-fungsi sendi dan membaiki gout dengan berkesan.

28. Mencegah insomnia dan mengurangkan tekanan.

29. EPA dan DHA berupaya menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental seperti kemurungan, tekanan, kebimbangan (anxiety), neurasthenia, insomnia, autisme, kanak-kanak hiperaktif dan penyakit schizophernia.


Berikut ialah kesan kekurangan asid lemak omega-3 pada badan kita

1. Selalu penat

2. Fungsi otak terjejas (penglihatan, kelakuan, mental dan pembelajaran)

3. Fungsi sistem saraf terjejas

4. Tekanan darah dan trigliserida tinggi

5. Radang tisu

6. Edema (bengkak air)

7. Rambut dan kulit kering

8. Fungsi tiroid dan kadar metabolisme rendah

9. Sistem imun lemah

Diet harian kita mengandungi jumlah omega-3 yang terlalu rendah sebaliknya jumlah omega-6 yang sangat tinggi.Omega-6 juga merupakan asid lemak perlu oleh badan tetapi jika diambil secara berlebihan ianya akan memudaratkan kesihatan.





Makanan proses seperti biskut, kentang goreng, emping kentang, makanan sejuk beku mempunyai kandungan omega-6 yang tinggi. Begitu juga makanan segera, donat, mentega kacang, margerin, telur, daging ayam, lembu dan makanan tenusu.


Sekian banyak makanan dengan omega-6 yang kita ambil menjadikan nisbah antara omega-3 dan omega-6 sangat tidak seimbang. Nisbah yang betul ialah 2 : 1 atau 4 : 1, namun nisbah omega-3 yang kita ambil berbanding omega-6 padahari ini adalah seperti berikut





Nisbah yang jauh ini boleh mendatangkan pelbagai kemudharatan kepada kesihatan dan kita berisiko mendapat penyakit-penyakit berikut :-

1. Sakit kardiovaskular

2. Diabetes melitus

3. Obesiti

4. Sindrom metabolik

5. Sakit usus

6. Sakit tua

7. Rheumatoid arthritis (sakit sendi)

8. Sakit asma

9. Kanser

10. Gangguan psikiatri

11. Penyakit autoimun

Maka sangat penting bagi mendapatkan asid lemak omega-3 dalam makanan seharian. Contoh seperti ikan tuna, brokoli, ikan salmon, kacang walnut dan sebagainya. Namun, jika berpijak di bumi nyata, sukar untuk kita mendapatkan jumlah omega-3 yang mencukupi bagi keperluan tubuh. Kerana sumber omega-3 mahal dan jarang diambil setiap hari.

Maka anda boleh mendapatkan omega-3 setiap hari dengan membeli Omega Guard Shaklee. Ianya tulen, bebas logam berat dan sangat berkesan memperbaiki taraf kesihatan kita.

Omega Guard Shaklee juga boleh digabungkan dengan pelbagai produk Shaklee lain untuk menyelesaikan pelbagai masalah kesihatan.

Kombinasi hebat Omega Guard dengan produk Shaklee lain untuk pelbagai set seperti

1. Omega Guard + Mealshake + Lecithin = Set Anak Pintar

2. Omega Guard + Melashake = Kuatkan imuniti kanak-kanak, Kurangkan Alahan Kulit, Pulihkan Asma

3. Omega Guard + GLA + Vita-Lea = Set Kesuburan Wanita

4. Omega Guard + Lecithin + Alfafa = Set Kurus Asas

5. Omega Guard + AJHT + Ostematrix = Set Sendi Sihat

6. Omega Guard + AJHT + Vivix + Performance + Alfafa = Set Gout

7. Omega Guard + Vivix + Lecithin + Alfafa = Set Bebas Diabetes

8. Omega Guard + Vivix + Coq Health = Pelbagai sakit kronik

Jadi, dapatkan produk Shaklee mengikut masalah kesihatan dan budget anda. Saya sedia membantu.

Jom Shaklee!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz

Friday, 9 June 2017

Rasa dan Bau Vanilla MEALSHAKES yang sangat sedap! @ Shaklee Jitra


Meal Shakes ni antara produk favourite mak-mak

Sebut saja anak sembelit.. >>>> Meal Shakes !
Sebut saja anak picky eater..>>> Meal Shakes !
Sebut saja kulit kering, kudis >>> Meal Shakes !
Sebut saja anak kurus kering >>> Meal Shakes !

Harum vanilla dia... mak aiiii dari jauh dah bau. Lagi satu, saya suka cadangkan pada ibu hamil yang tak boleh telan pill. Bcomplex busuk, vitalea complaint nak muntah, vitamin c dia kata besaq sangat. Semua tak kena ja kan..

Jadi ibu hamil mcm ni, kita boleh bagi Meal Shakes. Ini sumber protein, kalsium dan juga multivitamin. Janganlah letak 1 sudu kecik mcam letak dlm susu anak tu.

Ambik nisbah meal Shakes dengan air > 1 : 1.
Kalau 1 mug, letak dalam 3-4 sudu besar mealshakes. Shake atau lagi sedap, blenddd bagi berbuih.

Sedappp sangat. Memang kesukaan ramai!




MEALSHAKE Shaklee ialah multivitamin lengkap dengan nutrisi utk si manja.

Untuk ibu-ibu yang mengalami masalah seperti

Si manja sembelit
● Kurang selera makan
● Mudah demam
● Yang gemar memakan makanan ringan


Boleh ikhtiar dengan MEALSHAKE Shaklee yer.
.
Kenapa Mealshake Shaklee??

  • Rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
  • Sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas
  • Sesuai untuk seisi keluarga
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"
  • Menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • Amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti







Dapatkan Mealshake untuk keluarga anda sekarang!






Jom Shaklee!


Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz

Thursday, 8 June 2017

Kajian VIVIX @ Shaklee Jitra

TAHUKAH ANDA?

Insan yang mengkaji keberkesanan Vivix adalah seorang doktor hebat yang bernama Dr Elizabeth Blackburn

Image result for dr elizabeth blackburn

Beliau pernah mengetuai American Cancer Research Association

Beliau juga merupakan pemenang anugerah Nobel Prize in 2009 for medicine kerana menjumpai telomerase iaitu satu protein yang mampu memanjang

Telomere iaitu satu protein dalam DNA kita
yang simpan seribu rahsia tentang penyakit kita pada masa akan datang

Bila protein telomere rosak disebabkan faktor usia & radical bebas, maka chromosome kita yang dicopy, menjadi tak lengkap. Maka hasillah sel yang rosak

Terjadilah pelbagai penyakit pada tubuh kita seperti kanser, penuaan, buah pinggang rosak, alzhemeir, penyakit saraf, diabetes, darah tinggi, strok dan lain-lain

So kajian beliau adalah untuk memastikan takde sel kromosom yang rosak

Dan beliau menang dengan penemuan ni dan mendapat anugerah Noble Prize

Pihak saintis Shaklee telah bekerjasama dengan beliau untuk membuat kajian terperinci ke atas Vivix dan kerana itu Vivix hanya dipaternkan khas untuk pihak Shaklee sahaja

Walaupun kita dah makan makanan yang sihat, tapi kita still perlukan bantuan pada tahap sel

On the cellular level to protect us from making bad cells

Bad cells equal to diseases, cancer and ageing

Vivix will help you

Not your food 😊👍

Thanks Master Ana dan Master Dr Hasifah atas perkongsian ilmu ini
Kredit : FB Dinas Zafran

No automatic alt text available.

Jom Shaklee!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz

PESANAN BUAT WANITA @ Shaklee Jitra


PESANAN KEPADA WANITA DAN PESAKIT2 SAYA- Dr Hamid Arshat

1. Jagalah kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. Tiada harta dan wang ringgit yang bertimbun banyaknya pun yang bolih menebus kesihatan bila sudah dilanda penyakit kronik.


2. Pencegahan penyakit adalah lebih baik dari rawatan. Tapi bila sudah ditimpa penyakit perlu cari ubat dari peringkat awal. Cari ubat dari doktor bertauliah dulu. Rawatan alternatif dan tradisional bolih dikabungkan kemudian.

3. Berdoa kepada Allah SWT setiap hari dan setiap waktu dan ditempat yang makbul doa agar dikuatkan iman dan diberi kesihatan badan, jiwa dan panca indera. Jangan putus doa atau putus harapan. Allah Maha Pengasih dan Penyayang.

4. Kuasai, kawal dan urus diri untuk mengikuti caragaya, budaya dan tabiat hidup kearah sihat walafiat. Jangan asyik bergantung dengan ubat. Ubah minda dan ubah tabiat kepada ciri2 positif. Hapuskan kepercayaa dan amalan kuno yang tidak berasaskan ilmu pengtahuan.

5. Maksud hadis - pada akhir zaman (sekarang) dua perkara menjadi punca utama bagi berbagai penyakit iaitu makanan tidak seimbang dan gangguan jiwa dan rohani. Memang benar.
Lain2 punca penyakit ialah keracunan dari berbagai punca saperti bahan2 kimia, radiasi dan pencemaran.

6. Penyakit timbul dari tabiat makan yang tidak sesuai serta pemilehan makanan yang kurang berkhasiat dan berzat. Sering berlebihan gula dan karbohaidret. Juga makanan yang munkin mengandungi toksin sebab diawet, diperoses, ditambaj perisa serta disimpan dalam tin.
Jauhkan makanan2 tersebut dan juga makanan2 segera dan junk serta minuman manis dan bergas. Makan bahan2 yang mentah dan segar - bayakkan sayur2 dan buah. 70% dari makanan dari sumber tersebut.
Kurangkan gula dan garam dalam masakan. Juga jangan memasak keterlaluan ( over cooking khususnya sayur2)

7. Makan bila lapar berhenti sebelum kenyang. Konyah makanan perlahan2 dan berulang2 sehingga makanan dalam mulut jadi lumat sebelum ditelan. Tebaik konyah antara 15 hingga 20 kali setiap suap makanan.

8. Mulakan makan dengan buah2an dan tunggu 15 hingga 20 minit sebelum makan nasi. Kalau bolih jangan tambah nasi; tambah lauk(perotin) dan sayur2 jika sajian pertama tidak mengeyangkan.
Waktu selingan (tea dan coffee break) makan kacang badam, peanuts , gajus atau walnut berserta kismis, keroma atau berries yang dikeringkan. Biji2 kuaci, sunflower, labu, semangka, adalah makanan sihat. Disertai air kosong atau air teh hijau.

9. Kurangkan minuman kopi kepada satu atau dua kali sahaja dalam sehari. Biasakan minum juz buah2 yang segar. Jus air kelapa muda tanpa ditambah gula adalah juz buah yang terbaik dari segi kandungan zat, vitamin dan logam. Banyakkan minum air mineral atau air kosong. 
Mereka yang sering mengalami gangguan kencing dan lelehan lendir faraj amalkan minum juz cranberry, lemon , limau nipis atau kasturi.

10. Minyak kelapa dara (VCO) atau extra virgin olive oil adalah bail untuk fungsi otak dan jantung. Minumlah satu sudu pagi dan petang. Juga satu sudu madu lebah setiap hari.

11. Jadikan suka makan ulam dan salad sebagai satu tabiat dan budaya hidup. Ulam raja telah dikaji dan diboktikan sebagai antikanser. Begitu juga berbagai2 pucuk daun yang mudah ditanam disekitar rumah - sambung nyawa, misai kucing, kacang botor, tujuh jarum dll- mengandungi berbagai khasiat kesihatan ; mengawal kencing manis, darah tinggi serta meningkatkan fungsi otak dan jantung.

12. Bila sudah capai umor 50 tahun iaitu umor bagi kebanyakkan wanita capai menopos atau putus haid waspadalah tentang makanan. Ketika itu falsafah kita ialah makan untuk sihat bukan untuk menjamu selera atau untuk puaskan nafsu.
Ketandusan hormon estrogen ketika menopos bolih beri kesan negatif kepada kesihatan. 
Banyak sayur2, bijiran dan kekacang saperti soya yang mengadungi phytoestrogen dan bolih dijadikan gantian.
Jika mengalami gejala2 teruk akibat menopos sebaiknya makan pil hormon estrogen sebagai gantian.

13. Stress yang tidak terkawal dan berlanjutan adalah punca bagi 1001 jenis penyakit. Sukar untuk kita lari dari berbagai jenis tekanan fizikal, mental dan rohani kerana ia bolih timbul dimana2 saja. Tetapi kita bolih tangkis, atasi dan mengurus stress supaya ia tidak menimbulkan penyakit.

14. Kaedah utama mengawal stress ialah mengamalkan ibadah mengikut jadual dan arahan Allah - solat fardu dan sunat, baca quran, zikir dan selawat, puasa dan sedekah. Quran adalah satu mukjizat dan rahmat terbesar dari Allah dan didalamnya terdapat syifa iaitu penyembuh bagi segala penyakit. Baca quran setiap hari.

15. Senyum selalu, ucap salam kepada sesiapa kita bertemu, bersalaman mesra dan berkenalan, kawal marah, jangan menyakiti dan menghina orang lain, terima teguran, rasa tawaduk dan rendah diri. Terima segala jenis musibah dan ujian Allah sebagai ' qada' dan kadar Allah '

16. Exercise tubuh badan juga satu kaedah kurangkan stress. Pilih saja apa jenis exercise sesuai dengan caragaya hidup kita selama 30 minit asalkan berpeluh - berjalan kaki, jogging, tunggang basikal, pergi gym, treadmill, taichi, silat atau yoga.
Exercise hasilkan banyak khasiat kesihatan, menfaat dan kebaikkan bagi kehidupan sesorang; bantu kawal penyakit diabetes, darah tinggi dan serangan jantung dan angin akhmar.

17. Lakukan 'deep breathing exercise' dimana2 saja, sambil duduk atau berdiri; dipejabat atau dirumah ; dipejabat khusus setelah berjam2 buat kerja atau pandang komputer.
Duduk dikursi, pusingkan menghadap kebelakang atau kesudut. Sedut nafas melalui hidung sedalam2 dan hembuskan keluar perlahan2 melalui mulut sambil baca subhanalla dan lafaz istigfar. Ulang beberapa kali selama 5 - 7 minit.
Kaedah ini bolih meningkan bekalan oksijen sambil mengurangkan kabon dioksida dari otak menjadikan kita lebih segar dan lebih tenang.

18. Amalkan memeriksa buah dada sendiri waktu mandi untuk mengesan ketulan khususnya kanser payudara. Untuk periksa payudara kanan, angkat keatas tangan kanan dan guna tangan kiri untuk periksa. Ulang sebelah kiri. Juga rasa dan periksa celah ketiak untuk kesan ketulan. Picit puting jika ada keluaran lendir atau darah. Jika ada simptom2 tersebut terus jumpa doktor.

19. Buat ujian 'pap smear' khususnya wanita yang pernah melahirkan anak, yang mengalami lelehan keputihan , perdarahan selepas persetubuhan dan perdarahan lepas menopos. Ulang ujian setiap tahun. Ini bertujuan mengesan kanser pangkal rahim. Malah lebih baik dikesan sebelum jadi kanser.

20. Pantau berat badan. Sebaiknya jangan biarkan melebihi 60 kg. Memang mudah naik berat tetapi untuk menurunkan berat badan sangat sukar. Kawal makan khususnya gula dan karbohaidret. Lakukan exercise setiap hari.

21. Jadikan tabiat berjumpa doktor jika ada sesuatu kelainan dalam edaran haid . Buat scan peranakkan khususnya jika anda mengalami senggugut, perdarahan banyak, berpanjangan dan tak tentu masa atau merasai bonggol atau tumbuhan pada perut. Sila hubungi YJN untuk dapat temu janti buat scan peranakkan. 

22. Amalkan makan multivitamins (saperti obimin atau lain), fish oil, kalsium dan vitamin C terus menerus sehingga akhir hayat. Jangan berhenti selepas bersalin. Jadikan ia satu tabiat dan amalan harian. Makanan harian kita tidak dapat menampong keperluan vitamin untuk tujuan baik pulih tisu dan organ penting dalam tubuh badan.
Keperluan vitamin dan logan meningkat selepas bersalin, penyusuan bayi dan lepas bedan. Wanita juga kehilang logam iron ketika haid.

23. Supplements. Makanan2 tambahan yang mengandungi berbagai unsor saperti antioxidants, fiber, kolegen, peptides dan amino asid banyak dijual dipasaran.
Saya sendiri mengambil extra virgin olive oil, grape seeds(mengandungi resveraterol untuk jantung dan otak), royal jelly dan honey dan habbatus sauda.

24. Jangan tanya saya 'Apa pantang selepas bedah atau lepas bersalin"
Tanya saya 'Apa yang baik dimakan waktu pemulihan?'
Pertanyan kedua lebih wajar dan positif serta proaktif.

Semoga Allah berkati hidup kita dengan keteguhan iman, kesihatan badan dan murah rezeki yang halal. Serta kejayaan dan kebahagian hidup didunia dan akhirat. Aamin.

Kredit : Page FB Dr.Hamid Arshat (https://www.facebook.com/hamidarshat45/)

Dapatkan suplemen/multivitamin anda sekarang okeh!

JOM SHAKLEE!


Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz

Wednesday, 7 June 2017

1 Tahun Sudah @ Shaklee Jitra

Hari ni 7 Jun 2017 (Rabu).

Assalamualaikum,

Madam nk bgtau tarikh ni sebenaqnya genap anak madam yg bongsu berumur setahun tau.hehe
Hari ni jugak madam dh bawa Alia g klinik cucuk vaksin. Kira hadiah hr jadi la noh. xdak bt celebration pun. Baru setahun..dia xpaham lg ye x.hehe

Sharing hr ni pasal Alia penah admit wad ms 1 - 9 September 2017. Sblm tu dia mula dengan demam + selsema + batuk. berjangkit dari abg n kakak dia sebenarnya. So madam dah bw g bahagian pesakit luar Hospital Jitra ambik ubat. Doc bg ubat demam ja.

Selain ubat, madam jelum jugak kepala Alia tu. Bila abis ubat tu, still xkebah jugak. makan ubat ok.lepas 5 jam Alia mula panas balik. Jadi g amik ubat lg. Kali ni doc bg ubat demam + antibiotik pulak. Still sama, abis dh ubat..demam still xkebah jugak. P lg sekali Hospital Jitra. Kali ni kena scan paru2 sbb lebih seminggu dah demam. Nurse nk amik darah xleh sbb Alia chubby sgt.urat xnmpak.huhu

Hasil result tu, paru2 Alia belah kanan penuh dgn jangkitan. Kira serius la..Trus kna admit wad. Bila masuk wad, doc sendiri amik darah Alia. tu pun ambil masa yg sgt lama nk cr urat. Pastu, nk cucuk drip lak. Masalah pulak lg..Doc xdpt cr urat. bila cucuk ja bengkak. Byk kali cuba lk tu. madam xdibenarkan tengok.jd tunggu ja diluar, dengar Alia meraung.huhu

Akhirnya, doc suggest tranfer Hospital Bahiyah. Sebab jangkitan tu serius dan nk drip tu masalah. Lg pun, doc pakar n kemudahan lebih banyak di HSB. Trus naik ambulans! Firts time madam merasa nk ambulans tau..rasa nk terbalik ja sbb kerusi dia longgaq.terhuyung hayang kami dlm tu.huhu

Kat emergency HSB masuk yellow zone. Doc cucuk sekali ja trus dpt urat nk drip. trus tolak masuk wad. Kena admit 9 hari tau. Bertapa la madam kt hospital tu. setiap hari bermalam sekali dengan Alia. Masa mula kena drip air. sbb Alia dh lemah. slalu cirit sblm ni. Kena bg oksigen gk sbb kurang oksigen dlm badan.

Lps depa cek result darah keesokkannya, Alia kurang zat besi. Jadi kena makan vitamin tambah zat besi. Antibiotik pn depa tukar bagi yg kuat sikit. Alhamdulillah, makin lama makin sihat. Jadi 9 hari la dlm wad tu. Kira Alia genap 10 bulan masa dlm wad. Lps kuar wad, trus leh merangkak! hehe

Sebagai alternatif, lepas kuar wad..madam beli Vitamin C Shaklee. dengan harapan antibodi madam dan anak lebih kuat lepas ni. utk makluman, Alia full bf ye..Xmau dah bg Alia demam. Kesian tengok dia kena cucuk merata. kaki tangan kiri kanan penuh kesan cucuk!
Setiap kali misi or doc mai check mesti meraung sbb fobia.huhu..

Lepas consume vitamin C ni madam perasan Alia kalau selsema sat ja dh lega. X mcm sblm ni, meleleh ja hidung tu. xlega2..
Alhamdulillah, Shaklee membantu madam..dengan izin Allah jua..
Jom Shaklee!
Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz

ALFALFA, RAJA SEGALA TUMBUHAN @ Shaklee Jitra


Image result for alfalfa shaklee


Baca tajuk pun dah kagum kan.. btul x?? hehe

Assalamualaikum semua,

Madam nk cerita keistimewaan Alfalfa ni. Penah dengaq x pasal tumbuhan ni?


Image result for gambar tumbuhan alfalfa
Ni la rupa tumbuhan Alfalfa




ALFALFA 》》》 RAJA SEGALA TUMBUHAN

Alfalfa Complex memang berbeza dengan yang lain.


Ladang Alfalfa Shaklee ni diusahakan secara organik di California yang bebas pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja yang bebas kimia.

Alfalfa (Medicago sativa) memiliki gred paling tinggi dalam kalangan tumbuhan alfalfa. Tumbuhan ini mengambil masa 2 tahun untuk membesar, akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki (lebih 6m) ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi.

Bagusnya, daun Alfalfa di ladang Shaklee ni hanya dituai bila dah mencapai tahap kematangan mutlak dan kaya dengan KLOROFIL. Daun dikeringkan dengan udara secara semulajadi, dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompres menjadi tablet. Semua proses for sure lah dikawal dengan ketat dan teliti.

Patutlah tablet Alfalfa Complex warna hijau lumut. 100% dried leaves rupanya!





Related image


Image result for alfalfa shaklee
Pelbagai khasiat Alfalfa



Image result for alfalfa shaklee

Banyak manfaat dari Alfalfa ni kan!

Jom Shaklee!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz

Monday, 5 June 2017

DAH KAWIN BELUM ADA ANAK?? @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum semua,

Persoalan ni mesti selalu membelenggu pasangan yang berkahwin kan?
Kadang kita xkesah pun, tp org2 sekeliling yg byk bg tekanan. Tanya macam2..sampai menyakitkan hati. btul x?

Jadi, dengan niat nak bantu rakan2 semua..yg ada masalah..
yg dh lama kawen tp blum ada rezeki..

Apakata cuba dengan set kesuburan ni. Khas utk isteri dan juga suami. Biar sama2 berusaha kan.
In sya Allah, berusaha sambil bertawakal. Moga rezeki anak dikurniakan oleh Allah SWT.

Jangan stress2 nah!
Pedulikan apa org kata..

Image result for set basic hamil shaklee






Image result for testimoni set hamil shaklee


Image result for testimoni set hamil shaklee

Image result for testimoni set hamil shaklee

Jom Shaklee!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz

SET HAMIL BAJET @ Shaklee Jitra


Assalamualaikum semua,
Apa kabar rakan2 alam maya madam?


Alhamdulillah, madam sekeluarga sihat..cuma madam skg ni ada tanda2 nk selsema..sbb dh rasa sikit2 perit tekak ni.huhu

Tapi xpa, vitamin C Shaklee kan ada.hehe..Plus, madam kena minum ayaq masak byk2..so hrp xmelarat la n cpt lega..Amin..


Well, hr ni madam nk share pasal SET HAMIL SHAKLEE. Klu nak ikutkan, set hamil, set berpantang n set menyusu lebih kurang ja bahan2/produk2 dia.hehe..Tu yg best tu..jd xrugi pun..dari hamil sampai bersalin n menyusu baby,still boleh consume Shaklee!

Semuanya ikut bajet dan keperluan anda actually..Kalau mampu, amik la full set..Klu x, madam boleh suggestkan ikut bajet masing2.

Ada kawan madam, waktu hamil amik 2 ja iaitu OsteMatrix dan B Complex. ini pun sudah memadai.



Di bawah ni, ada pilihan2 pakej yg boleh diambil oleh ibu2 sekalian. :)


Jom tengok, apa manfaat bagi setiap produk dlm set ni kepada ibu2 semua nah.. :)




Image result for testimoni set hamil shaklee


Jadi, pilih lah yg mn ibu2 berkenan n berkemampuan ikut bajet masing2.
Untuk free consultations, wasap madam okeh!


Jom Shaklee!


Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz


SET CANTIK @ Shaklee Jitra

NAK KULIT CANTIK BERSIH TANPA JERAWAT??


No automatic alt text available.

Untuk pengetahuan, Vit E Shaklee dibuat dari minyak soya organik NON GMO dan minyak biji gandum yg kaya vit E

Diekstrak dari d-alpha tocopheryl, d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis vit E (alpha, beta, gamma, delta)

Ia adalah vitamin E PALING LENGKAP DI PASARAN!


Image result for vitamin e shaklee

1 kapsul vit E Shaklee =1 kg gandum
                                       50ml minyak safflower
                                       8 kg bayam
                                       500 g badam

Image result for vitamin e shaklee



1 tablet vit C shaklee pulak bersamaan 7.5 biji oren!
Sistem teknologinya membuatkan Vit c dilepaskan berperingkat selama 5jam!








Lihat testimoni


Konsisten makan Vitamin C Shaklee
Minum air masak secukupnya tau!


Image result for set cantik shaklee
Image result for set cantik shaklee
Full set cantik Shaklee

Dapatkan set cantik anda sekarang :)

Jom Shaklee!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz