Thursday, 7 December 2017

Effect Vivix Shaklee!



Kami sihat umur 50an dan 60an..Alhamdulillah.

Tiada rahsia...kami pgamal setia supplement smulajadi shaklee sejak lebih 20 thn yg lalu.

Timakasih shaklee kerna perkenalkn vivix dan collagen.

Sharing Is Blessing

Kredit FB Master Roslan


Image may contain: 5 people, people smiling, closeup

Tuesday, 5 December 2017

Effect Collagen Shaklee memang mantap!




Akak memang kagum betul dengan usaha Master Dr. Cip nak licinkan kulit mukanya

Ternyata impossible is nothing bila dulu kulit muka penuh jerawat sekarang dah licin macam mozek.

Bak kata Dr. Cip dulu macam jalan tar. Huhu


Bukan atasi dari luaran terus, tapi dari dalaman.

Sejak amalkan esp, kulitnya dah semakin baik, kemudian Dr Cip konsisten pulak amalkan collagen shaklee.

Ye lah, collagen dalam badan kita semakin menyusut seiring dengan pertambahan umur kita. Jadi, tak hairanlah kenapa keanjalan kulit kita tak sama dengan baby yang kulitnya gebu gebas tu. Perlu ditop up, nak cari pulak haruslah dengan collagen yang ori, yang high quality.

Tengoklah perubahan kulit muka Dr. Cip. Siapa sangka dulu kulit muka yang dikatakan macam jalan tar berubah licin macam mozek. Bukan licin je, malah halus, gebu, cantik.

Collagen Shaklee,
Sementara stok masih ada :)

Image may contain: text

Jom Shaklee bersama Team Madame!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Wednesday, 29 November 2017

UBAT TAHAN SAKIT BAHAYA!


KESAN UBAT TAHAN SAKIT PADA GINJAL

Image result for ubat tahan sakit

Antara punca utama kegagalan ginjal (buah pinggang) adalah pengambilan ubat penahan sakit, secara berterusan atau pada dos yang tinggi.

Ubat tahan sakit menghalang penghasilan prostaglandin. Prostaglandin ini penting untuk mengembangkan saluran darah. Apabila kita mengambil ubat tahan sakit, ia menghalang penghasilan prostaglandin atau menghalang fungsi prostaglandin yang mengembangkan saluran darah.

Tida prostaglandin---> salur darah tidak mengembang ---> kurang pengaliran darah ke ginjal ---->kerosakan ginjal.

Akhirnya pengamal ubat tahan sakit akan mengalami penyakit ginjal yang kronik dan akhirnya menyebabkan masalah End Stage Renal Failure yang memerlukan rawatan hemodialysis.

Saya mencadangkan ambil bila perlu. Bila mengalami sakit yang terlalu kuat. Dapatkan nasihat doktor sebelum mengambilnya.

Kredit: FB Dr Zubaidi Hj Ahmad
------------------------------------------------------

Vitamin B Complex dan Kalsium merupakan ubat tahan sakit semulajadi. Boleh wasap akak terus untuk details ya :)


Jom Shaklee!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Monday, 27 November 2017

DILEMA JERAWAT DI BADAN





Jerawat di muka;
Biasa sangat dah..betul tak :'(

Jerawat penuh di badan terutamanya di belakang badan;

Siapa ada pengalaman macam ni? Macam2 kaedah dah cuba.

Macam2 ubat dah telan.

Macam2 krim dah sapu.

Macam2 petua dah amal.

Still tiada perubahan???

Sebelum rawat, kenali dahulu puncanya. Apakah faktor yang menjadikan jerawat ni semakin teruk.

Antaranya ialah :

1. Perubahan hormon
2. Resdung
3. Faktor pemakanan yang tidak sihat
4. Stress
5. Faktor peluh
6. Faktor keturunan
7. Faktor persekitaran

Petua yang biasa diamalkan :

1. Amalkan gaya hidup dan pemakanan yang sihat

2. Kurangkan stress

3. Mandi sekurang-kurangnya 2x sehari

4. Elak memakai pakaian yang tidak menyerap peluh

5. Sentiasa tukar/basuh tuala dan cadar.

♡♡♡Tambah yang lebih mudah, amalkan Alfalfa dan Vitamin C. Alfalfa mampu membuang toksin di dalam badan manakala Vitamin C membina kolagen dan mencantikkan kulit.

Zaman sekarang semuanya nak mudah. Bukan saja mudah, malah selamat dan terbukti berkesan!

Jaminan Shaklee;
Always safe
Always green
Always work
:D

Jom Shaklee!

Join us in Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
www.wasap.my/60194207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Wednesday, 22 November 2017

5 TIPS BANTU PILIH SUMBER PROTEIN YANG BETUL



Minuman protein ESP boleh diminum dan dikongsi dengan seisi keluarga tau!
Dari kanak2 sehinggalah ke orang tua. Memang bagus mengamalkan minuman protein dalam diet seharian.



Di bawah ni, disertakan 5 tips dalam membantu anda memilih sumber protein yang betul.
Moga bermanfaat ya!


Jadi, pilih lah sumber protein yang betul dalam mengekalkan kesihatan kita. 
ESP mampu memberikan tenaga berterusan, kerana ia berasaskan protein tumbuhan yang berkualiti tinggi.
  • membekalkan 14g protein berasaskan tumbuhan
  • tinggi dengan kalsium
  • tanpa kolesterol
  • mengandungi 9 asid amino







Jom Shaklee!


Team MADAMe


Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Monday, 20 November 2017

ESP : Pilihan Terbaik Wanita

Assalamualaikum,
Kenapa minuman protein ESP menjadi kegemaran dan pilihan ramai.
haa..meh nak story..


Ibu2 memang sentiasa sibuk kan di rumah. Tak kisah la sama ada bekerja atau pun suri rumah sepenuh masa. kadang2 sampai nak makan pun tak sempat. betul x?
Kalua sempat makan pun kalut2..
kalau nk mandi..urusan di tandas pun cepat2 ja kan..sampai x tenang jadinya..

Sebab tu ibu2 memilih ESP ni. Memang sangat2 membantu ibu2 mengekalkan tenaga, memberi rasa kenyang yang lebih lama tau..



Protein membina sel-sel baru dalam badan. Dari sel inilah membentuk sistem, organ dan tubuh kita. Bila konsisten minum ESP, sel2 baru sentiasa terhasil menjadikan kulit menjadi cantik. Flawless gitu..hehe



ESP juga membantu menguatkan rambut dan kuku tau. ESP membekalkan nutrien dan asid amino kepada badan. Menjadikan rambut kuat, kurang gugur, cantik serta lebih sihat.



Minuman ESP juga bagus untuk ibu2 yang mengandung. Semua sedia maklum, ibu mengandung memerlukan nutrien yang lebih sebab ia akan dikongsi bersama bayi dalam kandungan kan. Jadi, protein ESP sangat membantu ibu2 melahirrkan bayi yang sihat.



Perempuan yang berkerjaya, pelajar2, mahupun suri rumah sentiasa sibuk menguruskan jadual seharian. Kadang2 bila sibuk sampai pemakanan pun tidak dapat dijaga. Protein ESP mengenyangkan. Ia membekalkan tenaga dan nutrien seimbang kepada badan. Maka mengelakkan masalah ketidakhadaman, pedih perut, gastrik dan masalah berkaitan perut yang lain.


Minuman protein ESP membekalkan nutrien dan khasiat kepada ibu2 dan bayi yang disusukan. Susu yang terhasil lebih pekat menjadikan bayi kurang meragam serta tidur lebih lena.


Jom Shaklee!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Thursday, 26 October 2017

ANTIOKSIDA : SR VITA-C PLUS





Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Wednesday, 25 October 2017

GLA COMPLEX : SAHABAT KULIT





Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Tuesday, 24 October 2017

Inner Radiance : Collagen Powder





Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Monday, 23 October 2017

SET TENAGA SHAKLEE





Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Sunday, 22 October 2017

CAROTOMAX SHAKLEE

No automatic alt text available.


Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Saturday, 21 October 2017

MASTER COORDINATOR SHAKLEE

Image may contain: text

Amin3x!
Doakan ya :)


Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Friday, 20 October 2017

15 TIPS MENGAJAR ADAB PADA ANAK


Since Viral baru ni video anak pukul ibu dia tu. Saya nak share 15 tips2 ajar Adab pada anak. Moga bermanfaat ๐Ÿ˜‰

1. Sentiasa masuk rumah dengan #Salam dan #Ciuman. Cium anak2, cium isteri anda depan mereka. Ini akan beri satu sense of #Love & #Mercy pada anak2.


2. Jaga percakapan. Jangan pernah mengumpat jiran, atau sewaktu memandu, jangan mengutuk pemandu lain. Anak2 anda dengar, hadam dan tiru percakapan anda. Hati2.

3. Bila call parents, bagi anak anda bercakap dengan mereka juga. Cucu kalau sembang ngan tok, memang lama ๐Ÿ˜†. Sentiasa bawa mereka ziarah ibu bapa anda. Makin baik anda jaga ibu bapa anda, makin baik lah anak anda jaga anda nanti.

4. Bila hantar mereka ke sekolah, jangan asyik pasang Radio atau CD je. Tetapi, Ceritakan pada mereka tentang diri anda. Zaman kecik2 anda dulu, zaman bercinta dan sebagainya. This will have a greater #Impact -Trust Me! ๐Ÿ˜‰

5. Baca kan pada mereka sepotong #Hadith setiap pagi. Tak ambil masa lama pun, tetapi kesan nya sangat #Hebat! Cuba lah.

6. Sikat rambut, gosok gigi, perpakaian kemas walaupun anda hanya duduk di rumah. Anak2 perlu belajar bahawa berperwatakan #Kemas tiada kaitan dengan keluar rumah. Jadikan #Kemas itu personality mereka.

7. Kurangkan perkataan #Jangan @ #TakBoleh. Along, jangan buat itu, along jangan buat ini, along, itu tau boleh, ini tak boleh. Down lah budak tuu... Focus pada benda yang mereka kena buat atau boleh buat. Ini akan tambah #confidence mereka.

8. Mintak izin anak sebelum masuk ke bilik mereka. Jangan sekadar ketuk pintu terus masuk. Mereka pun akan buat benda sama untuk anda.

9. Minta maaf pada anak2 kalau anda ada buat silap. Ini akan mengajar mereka untuk jadi #Humble & #Polite.

10. Jangan nak jadi sarcastic sangat atau perlekehkan pandangan atau pendapat mereka. Ini akan hilangkan keyakinan mereka, dan menyakitkan hati mereka.

11. Tunjuk kan rasa hormat pada #Privacy anak2 anda. Ini penting untuk #SelfEsteem mereka.

12. Ajar mereka #Sunnah2 gaya hidup Nabi Muhammad ๏ทบ. Itu yang terbaik!

13. Elakkan bergaduh/bertekak depan anak. Ada salah faham settle elok2 belakang mereka.

14. Layan ibu/ayah mereka (isteri/suami kita) macam Raja/Permaisuri.
Macamana kita layan pasangan, macamtu lah anak akan layan kita.

15. Suruh mereka #Follow Afnan Rosli dekat FB. Confirm jadi anak #Soleh. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜gurau je.

Sila #Share moga bermanfaat ๐Ÿ˜Š๐ŸŒน

-Afnan Rosli-
Penasihat Kelab Bapa2 Hensem Zimbabwe


Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Thursday, 19 October 2017

SEBIJI EPAL


An Apple A Day Keeps The Doctor Away

Image result for epal

Apa ada dlm sebiji apple? Nk kata vit C tak byk sbb apple hijau hilang vit c 50% semasa penyimpanan..blm lg pgangkutan dan penyejukan.

Kata2 di atas khas utk khasiat serat (fiber) yg ada dlm apple terutama serat larut(soluble fiber) namanye pectin..klu kite blend apple yg terapung di atas..soluble fiber amat penting utk mgawal gula dlm darah dan jga bertindak sbg mob utk membersih saluran darah dari kolestrol deposit.

Manakala insoluble fiber(serat tak larut) baik utk peghadaman dan pembuangan dari usus.

Kajian menunjukkn kite amat sedikit mgamalkn fiber sbb tu pyakit membunuh spt diabetes,heart disease,kanser,darah tinggi mjadi wabak sbg pyakit gaya hidup.

Masyakat yg mgamalkn byk fiber spt di Afrika di dapati kurang pyakit tsebut bbanding dgn masyarakat yg kurang mgamalkn buah2an dan sayuran.

My healthy bekfes pg ni adalah cereal oat dan muesli,low fat milk,honey,olive oil dan sebiji apple yg di potong
Lg best klu di letakkn 2 sudu ESP..yum2

Slmt menjamu selera yea.

Jom MAKAN UTK SIHAT

Kredit: FB Master Roslan Ghazali


Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Wednesday, 11 October 2017

TIPS ATASI SEMBELIT

Image may contain: one or more people and text

Aduh..sembelit!
Seksanya di tandas. Sampai berpeluh.
Lenguh dan kebas kaki la meneran kan..
Jaga2..jgn sampai buasir..lagi seksa!

Jom baca tips ni ok!

Image may contain: text

Posisi semasa urusan di tandas mestilah betul. 
Ia membantu memudahkan kita meneran dan najis juga lebih mudah keluar.


Image may contain: food

Yang ni penting..makanan berprotein patut elak dimakan secara berlebihan. 
Memadai satu genggam untuk satu hidangan.


Image may contain: food

Pengambilan serat dalam setiap hidangan membantu melawaskan okeh! 
Serat banyak didapati dari buah dan sayur2an.


No automatic alt text available.

Air masak memang wajib diminum secukupnya. 
Elakkan dehidrasi dan membantu sistem perkumuhan. 
Minum sekurang2nya dua liter sehari ya

Image may contain: food

Sebaik bangun tidur, minum satu sudu cuka epal. 
Ia meningkatkan penghasilan asid dalam perut dan secara tidak langsung membantu penghadaman dan perkumuhan.

P/S: Herb-lax dapat membantu mengatasi masalah sembelit orang dewasa manakala Mealshake untuk kanak-kanak.




Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Sunday, 8 October 2017

ANGIN DUDUK


```Pada satu ketika dimana Nabi Allah Sulaiman a.s duduk di singgahsananya,
Maka datang satu Angin yang cukup besar, maka bertanya Nabi Allah
Sulaiman siapakah engkau......?.

Maka dijawab oleh Angin tersebut : akulah Angin Rihul Ahmar....dan
Aku bila memasuki rongga anak Adam, maka lumpuh, keluar darah dari
rongga, dan apabila aku memasuki otak anak Adam, maka menjadi gilalah anak Adam.....

Maka diperintahkan oleh Nabi Sulaiman a.s supaya membakar angin
tersebut,maka berkatalah Rihul Ahmar kepada Nabi Sulaiman a.s bahwa:
Aku kekal sampai hari Kiamat tiba,tiada sesiapa yang dapat membinasakan Aku melainkan Allah SW T.

Lalu Rihul Ahmar pun menghilang.

Diriwayatkan cucu Nabi Muhammad SAW terkena Rihul Ahmar
sehingga keluar darah dari rongga hidungnya.

Maka datang Malaikat Jibril kepada
Nabi SAW dan bertanya Nabi kepada Jibril.

Maka menghilang sebentar,lalu Malaikat Jibril kembali mengajari akan do'a Rihul Ahmar kepada Nabi SAW kemudian
dibaca do'a tersebut kepada cucu nya dan dengan sekejap cucu Rasulullah sembuh serta merta.

Lalu bersabda Nabi S AW : Bahwa barang siapa membaca do'a stroke/do'a Rihul Ahmar.....walau sekali dalam seumur hidupnya, maka akan dijauhkan dari penyakit ANGIN AHMAR atau
STROKE.

Do'a menjauhkan terhindar dari angin ahmar dan penyakit kronik :

ุงู„ู„ู‡ู… ุฅู†ูŠ ุฃุนูˆุฐุจูƒ ู…ู† ุงู„ุฑูŠุญ ุงู„ุฃุญู…ุฑ ูˆุงู„ุฏู… ุงู„ุฃุณูˆุฏ ูˆุงู„ุฏุงุก ุงู„ุฃูƒุจุฑ

Allahumma inni a'uzubika minarrihil ahmar, waddamil aswad, waddail akbar....
Artinya :
Ya Allah Tuhanku lindungi aku dari angin merah dan lindungi aku dari darah hitam (stroke) dan dari penyakit berat.

Panjangkanlah ke Group Keluarga, Sahabat kita yang tersayang...agar kita semua terhindar dari STROKE senantiasa dalam balutan sehat dan sejahtera.....!```


Jom Shaklee bersama kami !

Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Saturday, 7 October 2017

LARANGAN KELUAR WAKTU MAGHRIB

Mengapa Rasulullah MELARANG KELUAR WAKTU MAGHRIB??

Pernahkah kalian mendengar larangan “jangan keluar maghrib-maghrib, banyak mahluk halus”!
Bahkan larangan tersebut sangat berlaku pada anak kecil. Demi mereka boleh diam di rumah, orang tua rela menakut-nakuti anaknya dengan cerita-cerita hantu yang mengerikan. Sebenarnya, apa sebab alasan dibalik larangan keluar rumah saat maghrib itu?


Ternyata larangan orang tua tersebut bukan tidak berdasar, kerana Rasulullah Saw menjelaskan agar kita menahan diri di dalam rumah saat hari mulai gelap (maghrib) sampai waktu isya' tiba.

"Jika malam datang menjelang, atau kalian berada di petang hari, maka tahanlah anak-anak kalian, karena sesungguhnya ketika itu syaitan sedang bertebaran. Jika telah berlalu sesaat dari waktu malam, maka lepaskan mereka. Tutuplah pintu dan berzikirlah kepada Allah, kerana sesungguhnya syaitan tidak dapat membuka pintu yang tertutup. Tutup pula minuman dan makanan kalian dan berzikirlah kepada Allah, walaupun dengan sekadar meletakkan sesuatu di atasnya, matikanlah lampu-lampu kalian!"(HR. Bukhari dan Muslim)

Pada saat hari mulai gelap, syaitan mulai datang dan menyebar mencari tempat tinggal. Beberapa tempat yang disenangi syaitan adalah : rumah yang kosong, juadah yang kosong dan terbuka, sebagian mereka berlindung diantara sekelompok manusia yang tengah berkumpul (duduk-duduk), tempat sampah, dan tempat-tempat kotor lainnya. Tak jarang pula syaitan menjadikan anak kecil sebagai tempat berlindung dan mengganggunya kemudian meninggalkannya, kadangpula syaitan menetap hingga beberapa waktu lamanya sehingga kadangkala kita bisa mendengar anak kecil menangis tanpa sebab yang jelas.

Apa yang harus dilakukan?

• Menutup pintu dan jendela rapat-rapat saat maghrib
• Menutup tempat makanan
• Menahan anak-anak didalam rumah pada saat maghrib
• Jika berada di jalan, maka perlahankan laju kenderaan
• Bentengi diri dan keluarga dengan doa dan berzikir
• Ganti lampin bayi, kerana syaitan suka tempat yang kotor dan najis.

Semoga informasi diatas dapat menambah pengetahuan kita semua. Wallahualam.


Jom Shaklee bersama kami!
Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Friday, 6 October 2017

SIAPA KATA HARTA TIDAK BOLEH DIBAWA MATI ??


Haji Osman. Pemilik salah sebuah pengusaha kilang batik & pakaian terkemuka di Semenanjung, memang dikenal atas kedermawanannya, seakan harta tidak begitu berharga baginya. Seakan dunia ini telah begitu hina di matanya.

Inilah mungkin pandangan mata dari orang yg dunia di tangannya & akhirat di hatinya.

Maka beberapa orang pengusaha muda yg bersemangat mendatangi beliau.

“Ajarkan pada kami, Ji,” kata mereka.. “bagaimana caranya agar kami seperti haji Osman. Boleh berniaga maju sukses, tidak cinta pada harta dan tidak sayang pada kekayaan... Hingga seperti haji Osman, bersedeqahnya terasa ringan”.

“Wah", sahut Haji Osman tertawa, “Antum salah alamat!”

“Mengapa?”...

Kalian datang pada orang yg salah.... Saya ini SANGAT SAYANG PADA HARTA DAN SUKA PADA HARTA SAYA. Saya ini sangat mencintai aset yg saya miliki ".

“Sebab apa?”..

“Oleh kerana sangat cinta & sayangnya saya pada harta, SEHINGGA SAYA TIDAK RELA MENINGGALKAN HARTA SAYA DI DUNIA INI. AKAN SAYA BAWA MATI BERSAMA KE DALAM KUBUR.

Sebenarnya saya TIDAK MAHU BERPISAH dengan kekayaan saya. Makanya sementara saya masih hidup ini saya titipkan dulu.

Tumpangkan pada masjid,
Tumpangkan pada anak yatim,
Tumpangkan pada fakir miskin,
Tumpangkan pada surau,
Tumpangkan pada pondok pengajian,
Tumpangkan pada pejuang fii sabilillah.
Tumpangkan pada Guru2 Agama
Tumpangkan pada karyawan yg rajin Ibadah.
Tumpangkan pada saudara-mara dan sahabat handai yg sedang sakit di hospital.

Alhamdulillah ada yg berkenan mahu ditumpangi, saya senang sekali.

Alhamdulillah ada yg sudi diamanahi, saya bahagia sekali.

Insyaa Allah... DI AKHIRAT NANTI SAYA BOLEH AMBIL BALIK, APA-APA YANG SAYA TUMPANGKAN DULU.

Saya ingin kekayaan saya itu dapat saya nikmati berlipat-lipat di alam kubur & di akhirat".

“Jadi..!” Siapa bilang harta tidak dibawa mati....?

Harta itu dibawa mati....!!! Caranya ? ...

JANGAN BAWA SENDIRI... Minta tolong dibawakan oleh anak yatim, fakir miskin, orang-orang yang berjuang di jalanNya dan lain-lain..
kerana anak & keluarga, saya cuma bagi pakai kain putih sahaja..


Jom Shaklee bersama kami!
Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa

Thursday, 5 October 2017

5 AKIBAT TIDAK BERPANTANG SELEPAS BERSALIN

Assalamualaikum semua!

Kita semua kini mementingkan kesihatan betul x??
Baik dalaman mahupun kesihatan luaran.
Jadi, wanita sekalian..penting untuk berpantang selepas bersalin dengan betul agar kesihatan kita terjaga.



Image may contain: 1 person, text

Jom kita baca dan ketahui apa kesan buruk akibat tidak berpantang.


Image may contain: one or more people, text and food

Rahim jatuh / tombong (prolapse) terjadi apabila rahim jatuh ke bawah dan kadangkala terkeluar dari saluran faraj. Ia disebabkan oleh ligamen dan otot yang memegang rahim menjadi lemah sekepas proses kehamilan dan bersalin.

Bahaya kan?

No automatic alt text available.

Kencing tak lawas/ sakit/ kerap kencing / tak dapat kawal kencing terutama semasa batuk atau ketawa yang kuat dipanggil Stress Incontincence.

Image may contain: one or more people and text

Dalam kes yang teruk, di mana keseluruhan rahim terkeluar akan sering luka akibat tergesel pada seluar dalam. 
Kemudian, dijangkiti kuman dan menyebabkan keputihan/pengeluran lendir yang banyak.
Ada kes sampai jadi ketumbuhan!


Image may contain: text

Terjadi ketika berdiri tau banyak berjalan.
Rahim jatuh menarik otot dan urat di bahagian pinggang juga akan tertarik menyebabkan kesakitan.


Image may contain: one or more people

Kepuasan dan kenikmatan hubungan suami isteri terganggu akibat kekenduran dan kelemahan otot di sekeliling alat intim wanita.





Jom Shaklee bersama kami!
Team MADAMe

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE Shop at Niewa