Tuesday, 22 August 2017

MOTIVASI @ Shaklee Jitra

*KISAH BENAR YANG BOLEH DIAMBIL PELAJARAN. MOGA BERMANFAAT*

Kisah semalam yg mengajar saya...
Moga menjadi motivasi buat kita yg jauh lebih dewasa..

Semalam kami ziarah anak bongsu berumur 15 tahun di Madrasah Hafizah Tamam Bangi kepunyaan Ustazah Asni Abu Mansor (Personaliti TV 1, TV3, TV 106, Oasis, TV Hijrah).

Setelah membawa anak "outing", semasa dlm kereta saya terdengar perbualan diantara ayah dan anak.

Ayah: Huda, tahun ini Ayah nak buat ibadah Qurban utk Huda di Kemboja.. Nanti ayah bayarkan rm280.

Huda : Tak payah le Ayah..

Ayah : Kenapa pulak tak payah?

Huda : Bukan tak payah......Huda nak buat Qurban..tapi Ayah tak payah bayar utk Huda. Huda nak bayar sendiri dgn duit Raya Huda.

Ayah : Oh ye ke..Ok le tu.

Huda : Ayah, lbu,..Ustazah Asni cakap dlm Tazkirah di Madrasah....Binatang Qurban yg kita sembelih didunia akan menjadi kenderaan kita di Padang Masyar nanti. Tapi ramai yg tak nak buat..Ada yg kata tahun lepas dah buat...tahun ini tak payah lah.....

Kenapa pula mcm tu? Ustazah kata....

Kalau kenderaan kita didunia kita bolih "renew" roadtax setiap tahun, kenapa kita tak boleh renew lbadah Qurban setiap tahun? Hanya 1 tahun 1 kali sahaja dibulan Dzulhijjah...kita buat bukan utk org lain tetapi diri kita.

Kita kene yakin...perintah Allah SWT pasti baiÄ·

Ibu : Alhamdulillah...Syukur..lbu dpt llmu baru.....Ye kan... ibaratkan Renew Roadtax!!..
Takde roadtax bukan main risau dgn polis dan JPJ.....Takde kenderaan di Padang Masyar kita tak risau...pada hal kita nafsi nafsi...sendirian tiada siapa dpt menolong kita hanya dgn Amal kita..........hanya org beriman dan beramal soleh shj yg akan selamat.

Alhamdulillah....

Ibadah Qurban Bukti Cinta:heart: kita kpd Allah SWT

Moga menjadi Amal Soleh Ustazah Asni Abu Mansor dan juga Huda.

Tk Huda atas llmu yg dikongsikan..simple tapi amat bermakna..:heart:

*********************************************************************************

Moga kita semua beroleh manfaat dari perkongsian ini.

Moga kami juga dapat renew Ibadah Qurban setiap tahun! Amin..

Ikhtiar dengan Shaklee :)


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani aziz

Monday, 21 August 2017

MASKER VITAMIN E @ Shaklee Jitra

Image result for masker vitamin e

Assalamualaikum semua!

Jangan tak tau ya.. Vitamin E Shaklee boleh jadikan masker tau!

Image result for masker vitamin e

Hebat tak..

Hebat kan! hehe

Jom cuba buat okeh!

Bagus untuk hilangkan parut di muka kita ni :)

Image result for masker vitamin e mudah shaklee

Vitamin C campur Vitamin E pun boleh buat masker jugak!

Image result for masker vitamin e shaklee

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
COD Jitra/ Alor Setar




Sunday, 20 August 2017

SIJIL FRIEND OF THE SEA @ Shaklee Jitra


Minyak Ikan kita dapat persijilan FRIEND OF THE SEA

Apa benda tu?

Masa nak tangkap ikan, satelite akan digunakan untuk scan..... tengok..... kawasan mana ikan dah dewasa. Dan kawasan tu akan dijadikan sasaran untuk tangkap ikan.

Kawasan yang ikan dia kecik kecik, babies atau masih musim bertelur, kawasan ni jadi exclusion, tak tangkap ikan

Proses pengecaman satelite ni untuk memastikan kesinambungan bekalan ikan untuk bahan mentah Omega Guard.

Kalau sauk ambik semua dengan ikan-ikan kecik, abis licin, nanti nak ambik lagi, terputus bekalan pulak

Mesti dirancang agar tidak pupus.

Best kan Shaklee? Cenggini 👍👍

Image result for omega guard shaklee friend of the sea

Image result for omega guard shaklee friend of the sea

Image result for omega guard shaklee friend of the sea

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

Friday, 18 August 2017

Kepentingan Asid Folik @ Shaklee Jitra


Mengapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Dalam masa 12 minggu pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan, anda sudah boleh berhanti mengambil asid folik. Namun jika anda terus mengambil asid folik sepanjang kehamilan, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda ataupun bayi anda.


Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?


Anda dinasihatkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari sebaik sahaja anda merancang untuk hamil. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Baik juga jika anda makan makanan yang kaya dengan folat.

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub neural (NTD) mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi.

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik.


Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya dengan folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua.

Berikut adalah makanan yang kaya dengan folat:

Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
bayam, 1 cawan;
kacang bendi, setengah cawan;
asparagus, setengah cawan;
lentil, setengah cawan;
hati, 1 keping;
11 batang taugeh brussels;
kacang mata hitam, 4 sudu makan;
emping bran, 7 sudu makan;
germa gandum, 25g / 1 aun;
betik sederhana besar.


Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
brokoli kukus, 2 pucuk;
buah oren saiz besar;
nasi putih, setengah cawan;
oat, setengah cawan;
kacang merah, setengah cawan;
jagung saiz besar, 1;
biji bunga matahari, 1 aun.


Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit.

Ingatlah bahawa asid folik dalam makanan akan musnah jika terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan sedikit air sahaja.

Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur sebentar atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro ataupun mentah.


sumber: https://www.babycenter.com.my/a1033084/asid-folik-mengapa-ia-diperlukan



sumber : http://drzubaidi.com/blog/faedah-asid-folik-kepada-kesuburan-dan-kehamilan/

*********************************************************************************

Dapatkan suplemen B complex yang mengandungi asid folik dengan teknologi resapan yang sangat tinggi!


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

MASKER VITAMIN C @ Shaklee Jitra

Image result for masker vitamin c shaklee

Haaaa...jangan tak tau

Produk Shaklee ni macam2 kegunaan tau. 

Salah satunya, ni la madam nak cita.

Tablet SR Vita-C boleh jadikan masker okeh!

In sya Allah, boleh cantikkan lagi muka uols tu.hehe

Untung beli vitamin C.macam2 manfaat kan!

Jangan kata madam tak payung tau :)


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

TESTIMONI NANA @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum. Selamat Malam semua !

Malam ni Nana nak share pengalaman berharga Nana sepanjang bersama Shaklee

Nana baru setahun join Shaklee.

Antaranya, bila Nana start guna supplements menyusu (ESP, alfalfa, omega) dan bagi kesan yang sangat bagus untuk baby. Susu banyak, baby tak meragam dalam pantang dan selepas pantang, baby tidur lena.

So, bila kita dah rasa kesan dengan apa yang kita consume tu, secara tak langsung kita dapat kenalkan pada ibu2 yang lain pulak.

Lagi satu, bila Nana dapat Shaklee kan family. Satu keluarga memang dah setia dengan Shaklee. Seronok sebenarnya bila kita dapat bahagiakan mak ayah adik beradik dengan apa yang kita buat. Tak ternilai dengan segala penat lelah dorang dalam membesarkan kita

Mak ayah sihat, anak-anak pun aktif, sihat. Part ni memang paling membahagiakan Nana. Takda istilah rugi dalam Shaklee. Untung jumpa dan kenal Shaklee!

Then, bila customers suka dengan supplements yang dia makan, berpuas hati dan kenalkan kita pada rakan2 yang lain. Rasa dihargai gitu. Sebab dia percayakan kita as SID.

Lepas ni, Nana wajib usaha lebih lagi supaya banyak lagi kenangan yang boleh Nana cipta dalam Shaklee. Itu saja perkongsian Nana malam ni.

Terima kasih semua !

Kredit : Nana Isha

*********************************************************************************

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
COD Jitra/ Alor Setar

Bengkak Tyroid @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum.

Madam sharing testimoni ya :)

*******************************************************************************

Hari ni Shu nak share pengalaman berharga bershaklee. InsyaAllah

Alhamdulillah, dengan izin Allah shaklee banyak membantu Shu dari segi menambahbaik tahap kesihatan.

Sebelum ni Shu ada bengkak thyroid. Badan pulak memang kurus, susah sangat nak naik berat badan.

Tapi Alhamdulillah, lepas Shu consume vivix dan set tambah berat.. berat badan Shu naik jugak walaupun tak banyak.

Dan yang paling buat Shu happy bila pi buat ultrasound thyroid Februari 2017 ritu Doktor cakap bengkak dah tiada. Semuanya normal. alhamdulillah.

Sejak dari tu Shu memang konsisten ambil vivix dan share kebaikan dengan kawan2 dan sedara mara.

Kredit : Cikgu shuhada

*******************************************************************************

Image result for set tambah berat shaklee


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

TESTIMONI OSTEMATRIX @ Shaklee Jitra



"nama pun pil kalsium..sama aje lah"

Oleh kerana nak tahu betul tak ia sama je dengan yang lain, kakna cuba sebotol.

Hasilnya.....

1) Membuang pun dah ok..takde dah trauma macam masa dalam pantang anak ketiga dulu. Dengan sembelitnya..berdarah....aarrgghhhh..mengimbau sahaja buat tengkuk meremang.

2) No more sakit gigi. No more gigi yang di cabut. Dari preggy anak pertama sehingga anak ketiga, akan ken sakit gigi dan dicabut. Paling extreme...masa hamil anak ketiga, siap kna small operation..belah gusi.

3) Cramp kaki masa preggy dah tiada langsung. Langsung tiada. Sakit wooooo...nanges!

4) Setiap kali full aktiviti mengurut, kakna akan telan 4biji Ostematrix sebelum tidur. And hasilnya mengagumkan bila bangun dari tidur.

Sebab tu sampai sekarang still setia dengan Ostematrix.

Kredit : FB Bonda Wana

*********************************************************************************


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani aziz

Thursday, 17 August 2017

10 TIPS TARIK REZEKI @ Shaklee Jitra

10 Tips Pantas Skill Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah!!


1. Mereka berkawan dengan orang yang betul.

2. Mereka tidak bertangguh.

3. Hati kering, tidak menghiraukan kutukan dan sindiran negatif

4. Fokus, Fokus,Fokus dan Fokus dan Fokus...!

5. Mereka sanggup invest wang, tenaga dan masa untuk kejayaan mereka.

6. Mereka bina networking yang bagus.

7. Mereka konsisten & tak mudah putus asa.

8. Mereka ini pantas buat keputusan, pantas buat tindakan.

9. Sentiasa bertawakal dan sabar setelah bersungguh-sungguh berusaha.

10. Redha, tenang dan sentiasa berlapang dada dengan apa saja situasi dan kerenah orang lain

#TeamSurijuniorPositifLagiHebat


Jom daftar ahli dengan kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

Wednesday, 16 August 2017

Set kurus bajet @ Shaklee Jitra

Sofia ade satu kisah customer yang mengadu dia sukar untuk membuang .

Sampai tahap demam-demam . Tak dapat buat tugasan harian dengan sempurna .

Kerana demam yang berlarutan .

3hari berturut-turut . Sofia jelaskan pada dia supaya ikhtiar vitamin Shaklee ni . Bagus untuk awak ..

Dia dengar jugak apa yang sofia cerita .

Memandangkan sofia pernah cuba herblax dan kebetulan sofia ada pengalaman sendiri dalam masalah yg sama memang makanan sofia cerita dekat dia.

Hari ke-3 dia ambil keputusan untuk beli herblax.

Dia berminat herblax .

Dia mengadu juga sejak sukar membuang. Rasa berat badan semakin naik .

Sofia nasihatkan dia ambil sekali herblax dan lecithin.

Ikutkan hati nak bgi dia omega . Sebab ikut budget dia . Dia mampu beli lecithin. Takpe .

Alhamdulillah. Sofia happy . Tiap hari dia tak jemu bagi fed back positive.

Dia syukur sekarang pembuangan dia lancar. Masa raya haritu dia balik kampung.

Sofia nampak badan dia susut

Dia teruja sangat sangat dengan Shaklee.

Kredit : Miss Sofia

*********************************************************************************

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

Omega 3 @ Shaklee Jitra

Omega 3 yang diperlukan oleh semua peringkat umur. Dua hari lepas, ada orang tanya saya nak beli omega guard. 

Dia tanya "Puan ada testimoni Omega Guard?"

Saya senyum

Keluarga saya semua amalkan omega guard

Testimoni terhebat, ayah saya sendiri. Ayah saya pesakit strok, hypertension dan sakit jantung.
Dulu doktor bagi ayah ubat sakit jantung, yang letak bawah lidah tu

Tapi sekarang, dah dihentikan. Alhamdulillah. Dan paling bagus jugak, kolesterol level ayah sangat baik. Alhamdulillah

Saya terlalu happy dan bertuah jadi SID. Sebab saya dapat bantu family saya sihat.

Lebih sihat dari dulu

Kredit : Kak Farihah

*********************************************************************************

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

Monday, 14 August 2017

TINGKATKAN IMUNITI DENGAN NUTRIFERON @ Shaklee Jitra


Assalamualaikum,


Tinggalkan paracetamol sekarang! Tingkatkan Sistem Imun Anda dengan NUTRIFERON SHAKLEE.

Image result for kojima nutriferon

Paracetamol mempunyai side effect kepada tubuh. Kenapa pilih paracetamol sedangkan ada alternatif lain yang bebas dadah, semulajadi, selamat dan berkesan!

Sistem imun adalah seperti tentera badan kita, yang melawan jangkitan dan penyakit-penyakit yang mengancam kesihatan dan kecergasan badan. Tanpa pertahanan ini, virus, bakteria, parasit, toksin, dan lain-lain patogen berbahaya akan menyerang badan kita, menjadikan badan kita lemah dan sakit.


Fahami Bagaimana Sistem Imun Tubuh Berfungsi.

Sistem imun adalah sangat kompleks dan canggih. Ia mengesan pelbagai jenis patogen berbahaya dan membezakannya daripada sel-sel dan tisu-tisu yang sihat.

Badan kita ni dicipta dengan begitu canggih sekali.

Bermula dari pertahanan pertama – KULIT. Tanpa lapisan perlindungan kulit, badan kita bukan saja akan hancur, tetapi terdedah kepada toksin dan lain-lain. Kulit bertindak sebagai penghalang fizikal dan juga menyediakan halangan kimia kerana kulit menghasilkan sebum anti bakteria. Penghasilan sebum ini akan segera membunuh spora dan bakteria yang hinggap pada kulit.

Hidung, mulut, dan mata adalah ‘jalan masuk utama’ kuman dalam badan kita, jadi ia juga menyediakan sistem pertahanan. Antara sistem pertahanan semulajadi badan:
Hidung – mukus hidung mengandungi enzim yang dikenali sebagai lysozyme yang memecahkan dinding sel bakteria.
Mulut – air liur mengandungi bahan anti bakteria.

Secara ringkasnya, badan kita dijaga oleh SISTEM IMUNITI – menahan serangan kuman, bakteria, mikrob, parasit, patogen dan toksin!

Sistem imun terdiri daripada thymus, limpa, sistem limfa, sumsum tulang, sel-sel darah putih, antibodi, dan hormon. Setiap komponen berfungsi dengan cara yang tersendiri untuk melawan penyakit dan jangkitan supaya kita sentiasa sihat.


Sistem imun kita bekerja setiap hari, 24 jam tanpa henti… dan adakalanya ia breakdown.. apakah yang boleh menyebabkan sistem imun kita tergaggu? Biasa kan orang kata “Musim hujan panas sekarang ni ramai orang demam..” Ya, perubahan cuaca dan iklim boleh memberi kesan kepada sistem imun. Begitu juga dengan faktor psikologi seperti stress.. apa lagi kalau makan benda2 merapu.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang sistem imun dan kesannya pada badan, penyelidik Shaklee menjalankan kajian di Jabatan Mikrobiologi dan Imunologi, Weil Medical College, di Cornell University of Pediatrics.

Kajian ini mempunyai dua matlamat.

Yang pertama adalah untuk membangun dan mengesahkan cara baru untuk meneroka biologi virus dan fungsi imun dalam paru-paru manusia.

Matlamat kedua adalah untuk menilai kesan campuran botani yang unik terhadap sistem imun.

Hasilnya mendapati campuran botani terpilih meningkatkan interferon dalam tubuh untuk melawan penyakit tatkala tubuh kita sedang lemah. Maka lahirlah Nutriferon. 

Sumber: Nutriferon Adalah Penggalak Imunisasi Atau Immune Booster Kepada Tubuh


Nutriferon penggalak imunisasi (immune booster) ciptaan pakar imun, Dr Yasuhiko Kojima dari Universiti Tokyo, Jepun pada tahun 1954.

Image result for kojima nutriferon

Setelah membuat kajian selama 40 tahun ke atas ribuan jenis sebatian dan lebih 200 jenis herba yang berlainan, akhirnya beliau telah berjaya menemui interferon semulajadi di dunia iaitu Nutriferon. Beliau telah berjaya menetapkan bahawa ekstrak dari 4 tumbuhan iaitu biji labu, bunga Safflower,Honeysuckle Jepun dan biji Plantago mempunyai daya pendorong kepada pengeluaran semulajadi interferon tubuh.

Nutriferon adalah satu formula eksklusif dan telah dipatenkan oleh Shaklee dan tidak terdapat di mana-mana kedai atau farmasi di Malaysia. Ianya hanya boleh dibeli melalui pengedar Shaklee.

Mereka yang menghadapi masalah antibodi lemah, mudah sakit dan sakit yang lambat sembut sangat digalakkan untuk mengambil nutriferon.


Siapakah yang perlu ambil Nutriferon?

1. Mereka yang sering sakit, selsema, demam.

2. Ibu yang menyusukan anaknya yg mana anaknya demam atau sakit yg berpanjangan.

3. Mereka yang mempunyai masalah imunisasi.

4. Mereka yang sering travel dan kerap ke luar negara.

5. Mereka yang sering stress.

6. Mereka yang terdedah dengan bahaya penyakit.

7. Mereka yang tak suka makan banyak vitamin antioksidan, ACE boleh gantikan dengan Nutriferon sepeket sehari.

8. Mereka yang ada mempunyai allergi dan eczema.


Bagaimana Nutriferon bertindak?

NutriFeron MENINGKATKAN INTERFERON semulajadi badan dan sekaligus MENGUATKAN TINDAK BALAS IMUN badan. Anda kini dah tak perlu ubat2 yang banyak lagi!

Pemakanan tambahan NutriFeron ™ yang direka untuk diambil setiap hari dan merupakan adunan empat ramuan botani ini, apabila digabungkan bersama,untuk membolehkan tubuh secara semulajadi meningkatkan pengeluaran interferon tanpa menambah tekanan kepada badan:-

Image result for kojima nutriferon

Ekstrak biji labu (Cucurbita moschata), yang telah didapati dapat mendorong pengeluaran interferon;

Biji Plantago (Plantage asiatica) yang mengandungi bahan kimia yang dipanggil polisakarida yang diguna untuk merangsang sistem imun;

Bunga Safflower (Carthamus tinctorius) polisakarida, yang telah dikenalpasti dapat mendorong pembangunan makrofaj, sejenis sel darah putih;

Kuntuman bunga Japanese Honeysuckle (Lonicera japonica) yang digunakan dalam perubatan Asia.


6 SEBAB MENGAPA NUTRIFERON PILIHAN SAYA DAN ANDA?

Terbukti daripada Empat Kajian Klinikal Pada Manusia-Campuran fitonutrien yang berkesan dan selamat ini memberi sokongan imun tepat pada peringkat sel. Kajian menunjukkan khasiat kesihatan yang luar biasa dan perlindungan imun yang diperolehi daripada campuran khas empat ekstrak tumbuhan di dalam NutriFeron.

Meningkatkan paras interferon secara semulajadi
-Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat. NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi.*

Dicipta Oleh Individu Yang Menemui Interferon-Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo.

Rumusan Berpaten Yang Eksklusif
-NutriFeron tidak dapat dijumpai di mana-mana kedai. Ia hanya boleh didapati melalui Shaklee. Rumusan berpaten NutriFeron yang unik adalah eksklusif kepada Shaklee.Ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.

40 tahun kajian
-Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, Dr. Yasuhiko Kojima telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.Menurut kajian terbaru, NutriFeron telah berjaya membuktikan kesan positif terhadap serangan sel-sel semulajadi (NK) – menyokong lebih banyak perkembangan untuk sistem sains imunisasi ini.

Sejak NutriFeron ™ telah dibangunkan, beberapa kajian klinikal manusia telah mendokumenkan keberkesanan makanan tambahan ini. Kajian ini, yang telah disiarkan dalam jurnal perubatan, seperti Journal Gastroenterology, Clinical Pharmacology and Therapy, dan Journal of Alternative and Complimentary Medicine, mengetengahkan pelbagai faedah yang berkaitan dengan NutriFeron ™.



Image result for nutriferon shaklee



Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

Sunday, 13 August 2017

DULU 50, SEKARANG 44 @ Shaklee Jitra

Bismillah,

Assalamualaikum semua,
Sharing hari ni kisah Dr Normi yang konsisten dan sabar.Yang mahu sihat. Ikhtiar dengan Shaklee.
Jom baca kisahnya ok!

*******************************************************************************
Produk pertama saya adalah LECITHIN DAN ALFALFA
Dan saya berkongsi dengan suami produk yang sama
Sebenarnya saya amik lecithin ngan alfalfa bukan utk kurus
Saya amik sebab nak sihat
Sakit tumit
Sebab saya selalu sakit2 badan
Bila saya tanya mak saya..misi tinie

Kesan dia... Mula mula mmg macam xde apa apa kesan sangat..
Mak saya cakap..doc kene try lecithin n alfalfa
Tapi lama kelamaan sakit tumit saya hilang.

Dan yang paling saya x percaya... Suami saya dulu suka muntah2
Senang cerita orang panggil penyakit tu GERD
Kerja dia bangun muntah je setiap malam
Gastroesofagus reflux disease

Tapi sejak dia tumpang saya makan alfalfa dan lecithin
Kalah ibu mengandung tau
Dia dah jarang muntah
Lama lama x dengar langsung dah dia muntah

Pelik kan??
Pelik. Tapi benar
Syukurr..

Sejak amal alfalfa dan lecithin GERD suami saya hilang!!

So..kami teruskan amal dua supplimen nj
Sejak dari tu..bila kami jumpa kawan ka..kenalan ka kat mana mana..depa akan tegur
Asbab jumpa dengan lecithin dan alfalfa..dan ianya berkesan kat saya

Dulu pakai baju saiz 50 pun ketat..
La ni saya dah boleh pakai saiz 44

Banyak syiokk
Please konsisten...kesan shaklee sgt hebatImage may contain: 3 people, people smiling, textImage may contain: 3 people, people smiling, textImage may contain: 3 people, people smiling

Alhamdulillah, konsisten dan sabar

Dulu baju saiz 50 pun dah ketat, sekarang saiz 44!

Beliau amalkan Lecithin dan Alfalfa

Kredit : Normi Mohd

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
COD Jitra

Saturday, 12 August 2017

MLM vs PIRAMID @ Shaklee Jitra


MLM VS PIRAMID
Bahagian 1


Saya terpanggil utk beri sedikit pandangan memandangkn masih ada rakyat malaysia yg kurang jelas atau tidak serik dgn pelbagai skim cepat kaya.


Ramai yg masih 'confused' antara MLM sebenar dgn 'disguised' MLM yg menggunakan lesen AJL(akta jualan langsung) tp modus operandi adalah piramid atau binari.

MLM bermula di sekitar awal 70an menjadi rancak pd 80an dan 90an..demi mengawal industri ini kerajaan telah meluluskn akta AJL 1993.

Beratus2 syarikat mjual product dan peluang ...sya mula terlibat pd 1989..sehingga pd lewat 1990an sya di jemput oleh Kementerian Perdangangan Dlm Negri dan Hal Ehwal Pengguna menjadi penceramah dlm usaha memberi penerangan pd pengguna di seluruh semenanjung.

Ramai yg masih berpendapat bahawa kite kena jd 001 bru kaya..itu benar jika skim piramid.

Klu genuine MLM peluang utk bjaya dan kaya adalah sama...'ground level opportunity' dan ganjaran di bri pd yg lebih berusaha.


"Mengkayakn org atas" juga pandangan yg silap.
Klu kite bli apa2 brg sekali pun akn ada untung bg setiap peringkat..peruncit,pengedar daerah,negeri dan pengimpot.Jika kite tak nk bg untung pd org lain kite di sarankn import terus dari pengilang.Ini mustahil berlaku.


Dlm sistem MLM semua pengedar dpt harga trus dari syarikat dan mereka mendapat komisen atas usaha mereka menjual dari jualan peribadi atau network.Mereka mesti melatih dan memberi morivasi pd ahli serta membimbing mereka ke arah matlamat yg ingin di capai.Oleh itu mereka di bayar atas usaha ini bukan goyang kaki dpt duit.


Nape masih ramai yg terjebak dlm pelbagai skim yg menggunakn barangan spt emas,ikan arowana,burung walit;rumpai laut,lembu,top up dsb..???
Yg penting dlm skim cpt kaya adalah sistem atau plan yg menjanjikn 'bulan dan bintang'..product hanya syarat je.


Antara jwpanya adalah:


1)sikap tamak nk cepat kaya
2)tak serik wpun baru kena tipu
3)faktor percaya rakan baik dan sdramara
4)terpegun dgn kilauan kejayaan yg pantas spt rumah besar dan keta mewah
5)malas membaca dan mengkaji
6)nak senang dan tak mahu berusaha
7)anda tambah le sendiri..


Mengikut pegawai kementerian bila syarikat bungkus hanya 1% je dpt di recover ...dan org yg sama akn set up syarikat bru utk trus menggoda rakyat Malaysia yg dahagakn kjayaan.

Oleh sebab itu pemilihan syarikat yg TEPAT lebih penting dari usaha itu sendiri...

Next topic..mengenali ciri2 skim piramid dan asas kriteria memilih sebuah syarikat yg mampan utk kite ceburi.

Sumber : FB Roslan Ghazali

*********************************************************************************

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-420 7668

FB Azwani Aziz

Friday, 11 August 2017

5 ORGAN PENTING ROSAK AKIBAT OBES! @ Shaklee Jitra


Sesungguhnya obesiti atau kegemukan ini adalah masalah kebanyakan rakyat Malaysia. Ini sudah tentu kerana variasi makanan yang menyelerakan namun tak sihat. Biasanya kita tak mampu untuk menahan nafsu makan. Tambahan pula, dengan gaya hidup yang tidak sihat dan kurang melakukan senaman.

Obesiti terjadi apabila berlakunya penambahan lapisan lemak pada perut, lengan mahu pun peha. Justeru, ia memberi impak besar kepada 5 organ tubuh sehingga berpotensi menjejaskan fungsi anggota tersebut.



FAKTA MENAKUTKAN!

Malaysia adalah antara negara yang mempunyai jumlah rakyat yang gemuk berlebihan atau obesiti antara negara-negara asia yang lain.


Berdasarkan sumber jurnal perubatan Britain, The Lancet, 44 peratus lelaki di negara ini menghadapi masalah obesiti dan 49 peratus perempuan juga bermasalah yang sama.
Malaysia dikategorikan sebagai ‘heavyweight’ kerana 45.3 peratus penduduknya obesiti. Diikuti oleh Korea Selatan (33.2 peratus), Pakistan (30.7 peratus) dan China (28.3 peratus).

Kementerian Kesihatan menyatakan 1 daripada 3 rakyat Malaysia mengalami obesiti dan terdedah kepada risiko penyakit kencing manis.

Hakikatnya, sekali kita menghadapi obesiti, ia akan menghantui kita seumur hidup jika tidak berubah.



5 Organ Ini Paling Teruk Dirosakkan Oleh Masalah Obesiti!



1.0 Jantung


Image result for jantung kolesterol

Oksigen diperlukan oleh sel lemak dalam tubuh untuk terus bekerja dengan baik. Jika kita obesiti, jantung akan dipaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah lebih banyak ke seluruh arteri.

Diburukkan lagi dengan masalah lemak yang berlebihan berkumpul dalam dinding pembuluh darah, maka salur darah menjadi semakin sempit menyebabkan ruang darah untuk bergerak lancar mengecil dan memaksa jantung bekerja lebih daripada normal.

2.0 Usus Besar

Image result for usus besar kolesterol
Para penyelidik sehingga kini belum menemui kaitan antara sel kanser dengan obesiti dengan jelas kecuali untuk risiko kanser usus atau kanser kolon.

Lelaki dan wanita yang bermasalah obesiti akan berisiko tinggi untuk diserang kanser kolon kerana biasanya golongan ini lebih banyak makan daging merah dan daging proses. 2 makanan ini adalah faktor utama yang mencetus polip kolon iaitu simptom awal penyakit kanser kolon.


3.0 Otak

Image result for otak kolesterol

Otak adalah CPU kepada tubuh manusia. Salingkaitan antara otak dan fikiran telah lama terbukti oleh pelbagai kajian oleh penyelidik. Berdasarkan satu sumber penyelidikan telah menemui kaitan langsung antara fungsi kognitif dengan masalah obesiti. Menurut penyelidikan itu, masalah obesiti menyebabkan fungsi kognitif semakin menurun.

Secara hipotesisnya, obesiti telah menjejaskan kawasan jirim putih pada otak yang memberikan isyarat kepada organ tubuh. Rosaknya hubungan ini bukan sekadar memutuskan kabel sarah, malah dibimbangi akan melemahkan proses penghantaran isyarat oleh otak secara keseluruhannya.

4.0 Kulit


Image result for kulit kolesterol

Antara gangguan obesiti kepada kulit adalah wujudnya ‘stretch mark‘ yang kelihatan janggal di tubuh. Ramai yang menganggap ini perkara remeh. Ketahuilah bahawa, gangguan stretch mark ini berisiko untuk menyebabkan lebih banyak penyakit lain yang tak diingini.

Misalnya, perubahan hormon yang berkait dengan obesiti berisiko menyebabkan penebalan, acanthosis nigricans dan warna kulit di bahagian leher menjadi lebih gelap atau membengkak. Kulit menjadi seperti tertarik dan menyebabkan radang atau iritasi kepada kulit.

Penjagaan kulit bukan sekadar menjaga kulit muka untuk tujuan kecantikan sahaja. Ketahuilah kulit adalah organ pelindung utama kepada tubuh. Justeru, kulit yang meregang kerana obesiti mengundang pelbagai risiko penyakit lain.


5.0 Paru-Paru 


Image result for paru paru kolesterol


Lemak yang berlebihan dalam tubuh mendedahkan paru-paru kepada risiko yang tinggi diserang penyakit. Satu kajian pada 2010 menunjukkan, sel lemak yang berlebihan dalam tubuh akan mengurangkan kapasiti udara yang diperolehi oleh organ secara keseluruhan.

Golongan obesiti ini juga berisiko untuk mengalami ‘sleep apnea’ atau nafas terhenti ketika tidur. Jika tidak diatasi segera, kurangnya oksigen masuk ke dalam tubuh akan menyebabkan pengentalan pembuluh darah dan boleh membawa maut!

*********************************************************************************


Cegah sebelum terlambat.

Kurangkan berat badan.
Kawal kolesterol dan lemak.
Bersihkan usus

Shaklee boleh bantu anda :)

Lecithin
Omega Guard
Alfalfa Complex
Herblax
Jom Shaklee bersama kami! 

Azwani Aziz
ID 1264241
019-420 7668

FB Azwani Aziz
COD Jitra

Thursday, 10 August 2017

TINGKATKAN TUMPUAN ANAK @ Shaklee Jitra


Image result for tingkatkan tumpuan anak


Tumpuan merupakan kebolehan :

  • Fokus pada sesuatu yang dilakukan (Contoh : permainan, makanan)
  • Mengubah fokus daripada sesuatu kepada sesuatu yang lain (Contoh : tumpuan daripada permainan kepada ibu bapa)
  • Kekalkan fokus pada satu jangka masa yang khusus

Tumpuan bersama (joint attention) adalah kebolehan untuk berkongsi fokus ke atas sesuatu (orang, objek, konsep, peristiwa) dengan individu lain. Ia berfungsi sebagai alat rujukan yang menggunakan pandangan dan isyarat yang dikongsi bersama untuk berkomunikasi.

Ia bermula di peringkat awal antara kanak-kanak dan ibu bapa iaitu 9 bulan dan mahir semasa 18 bulan.

Kenapa tumpuan penting dalam komunikasi anak saya?

Kemahiran tumpuan dan mendengar merupakan kemahiran yang penting dan diperlukan oleh kanak-kanak untuk belajar tentang persekitaran mereka. Selain itu, ia juga membantu kanak-kanak untuk fokus kepada bunyi atau pertuturan serta memahami bunyi atau pertuturan yang diberikan (Middleton & Waring , 2002).

Oleh yang demikian, berkongsi tumpuan antara kanak-kanak dengan individu di sekeliling mereka dapat membantu dalam perkembangan bahasa, pertuturan, komunikasi dan akademik. Justeru, ia membantu meningkatkan kualiti hidup mereka di masa hadapan.


Kanak-kanak memerlukan kemahiran tumpuan untuk :
  • Membentuk sosial interaksi awal antara kanak-kanak dan dewasa
  • Memahami perkataan dan mengikut arahan dengan lebih tepat
  • Menambah kosa kata (perkataan)
  • Membina struktur ayat yang betul
  • Membentuk bunyi pertuturan yang tepat
  • Menguasai kemahiran membaca dan menulis
  • Penglibatan di dalam perbualan serta perbincangan di kelas


Bagaimana pula jika kanak-kanak yang mengalami kesukaran tumpuan? 

Kesan daripada kesukaran memberi tumpuan adalah :

  • Masalah komunikasi
  • Masalah untuk bersosial dengan rakan sebaya atau golongan dewasa
  • Lambat pertuturan
  • Masalah sebutan bunyi perkataan (pelat)
  • Bertutur tetapi struktur ayat yang digunakan adalah tidak lengkap atau teratur
  • Masalah pembelajaran (membaca dan menulis)

Apakah strategi untuk meningkatkan tumpuan anak saya?

Ibu bapa berperanan penting untuk meningkatkan tumpuan anak. Anda perlu bertenang dan berfikiran positif dalam mencari pendekatan yang berkesan bagi menangani masalah tumpuan dan komunikasi anak anda.

Berikut merupakan strategi untuk ibu bapa menarik dan meningkatkan tumpuan anak:

Kurangkan gangguan

Tutup televisyen atau radio semasa bermain bersama atau menjalankan aktiviti
Simpan telefon atau alatan elektronik seperti iPad atau tablet

Arahan yang jelas dan tegas
Arahan yang jelas dan tegas dapat membantu anak anda lebih peka dan mendengar

Aktiviti yang menarik
Pilih aktiviti yang paling anak anda minati
Ia membantu dalam memberi pilihan kepada anak anda
Seterusnya ia menggalakkan anak untuk berkomunikasi
Gunakan jadual bergambar untuk mengekalkan dan meningkatkan tumpuan anak semasa aktiviti dijalankan

Sistem ganjaran yang konsisten
Puji atau berikan ganjaran secara konsisten dapat membantu anak anda kekal fokus dengan perkara yang dilakukan.

Rangsangan bahasa
Memberi komen ketika bermain dengan anak.

Contoh : Semasa bermain dengan kereta
Ibu/Bapa: “Vroom, vrooom. Kereta datang. Kereta besar datang. Dia nak langgar. Booom.. langgar.”

Tunggu dan perhatikan sebentar respon daripada anak anda.
Respon kepada ekspresi muka, isyarat, bunyi atau pertuturan yang dihasilkan oleh anak.


Pelbagaikan intonasi suara
Intonasi suara yang berbeza-beza boleh menarik perhatian atau tumpuan anak anda.
Guna penekanan bunyi pada perkataan-perkataan yang ingin diajar kepada anak-anak.


Apa yang perlu saya buat untuk tingkatkan tumpuan anak saya?

Aktiviti-aktiviti yang dicadangkan berikut boleh dilaksanakan sebagai rutin harian. Perkara paling penting adalah masa yang perlu diluangkan bersama-sama anak, keseronokan aktiviti yang dijalankan, peluang, galakan dan rangsangan bahasa yang diberikan kepada anak.

Terdapat pelbagai aktiviti yang boleh dijalankan untuk membantu meningkatkan tumpuan anak iaitu :

  • Bermain dengan pasir
  • Bercerita menggunakan buku cerita
  • Menghasilkan diari bersama-sama berkaitan aktiviti yang dijalankan (contoh: berkhemah, membuat kek)
  • Permainan teka (‘guess game’)
  • Teka-teki (‘Puzzle’)
  • Berkebun
  • Seni dan kraf
  • Main masak-masak
  • Membuat pelbagai bentuk menggunakan tanah liat
  • Permainan memori (memory game)
Sumber: http://www.myhealth.gov.my/tingkatkan-tumpuan-bantu-anak-bercakap/

Image may contain: 4 people, people smiling



Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-420 7668

FB Azwani Aziz

TALASEMIA & HB RENDAH @ Shaklee Jitra


KAMI PEMBAWA THALASSEMIA!!😩

Ramai yg xtahu yg saya ni pembawa thalassemia..saya pun baru tahu sejak mengandungkan Faitah dulu😁

Sebab tu saya kerap kena serangan migrain especially kalau xcukup tidur,perubahan cuaca,lambat makan (eh?ade kaitan ke?haha)..ye la,maybe oksigen xcukup ke kan?huhu..

Dulu bila sy dapat tahu yg sy ni pembawa thalassemia,cepat2 sy test darah suami sy,alhamdulillah darah suami sy normal..kalau la suami sy pun pembawa jgk,mmg patutla sy risau,sebab anak sy berisiko dapat thalassemia major yg mungkin memerlukan pemindahan darah stiap 2 mnggu sekali..dan ada byk lg komplikasi lain kalau thalassemia major ni..

Sebab tu penting sepatutnya kita buat ujian darah ni sebelum kita bercinta dgn bakal suami kita tu tau!supaya bile kite tahu yg dia pembawa thalassemia jgk,kite boleh reject dia awal2 lg!hahaha!!..ye la,utk elakkan mudharat yg lebih besar pada masa akn dtg kn?tapi manusia zaman sekarang ni,xkisah dh semua tu,cinta tu buta katanye🙄

Nak dijadikan cite,masa cek mengandung kakak sy yg sorg ni Siti Nurulhuda Ibrahim ni, dia pun ade jgk thalassemia pembawa ni..adeh..kemain cuak lg dia!terus suruh husband dia pun cek darah aritu jgk!terkulat2 abg ipar sy tu kena paksa amik darah,dtg utk teman je asalnye😆

Nasib baik darah abg ipar sy tu normal,kalau x xtahu la ape nasib dia..wakakaka😅

Then,bile sy tau kakak sy ni pembawa thalassemia jgk,sy maintain dia dgn iron yg maintainance dose je-obimin,yg ade 30mg iron je dlm tu..org yg ade pembawa thalassemia ni,xleh bg iron byk2 ye..pastu ble darah merah dia dh start drop dh,dia pun cuak..haha 10.8 je kut,sy dulu 9 pun rilek je

Utk meredakan cuak dia,sy pun bg vitamin c..just utk enhancekn/lebihkn penyerapan iron dgn lebih bkesan&suggest utk makan dgn cara yg betul..tp xnaik2 jgk!😩

So,sy tukar ke iberet..pun iron supplement jgk,tp tinggi sket je kandungan ironnye..iberet ni recommended utk patient yg mana ade iron deficiency anaemia (kurg zat besi) terutamanya semasa mengandung sbb better absorption&less side effects..xtinggi mana pun,jumlah iron yg diserap(elemental iron) cuma 105mg je..maksimum dose 20mg/kg (lebih kurg 1000mg lebih la kalau 50kg) sehari,ini yg bleh bg side effect-multisystem organ failure etc..

Pun xnaik jgk!haaaihh..dah buat spotcek makan pun dh dgn cara yg betul (iron xboleh mkn dgn susu,teh,kopi ye),pun xnaik2 jgk haaaihh..nk buat ape lg ni,kakak sy tu dhla cepat menggelabah 😂

So,nk dijadikan cite,masa kandungan dia dh hampir 7bulan tu,sy berkenalan dgn shaklee..sy pun syorkn vitamin c shaklee ni sbb vitamin c shaklee ni special,sbb sustained release 500mg..maksudnya dia lepaskn vitamin c secara perlahan2 dlm badan kite,every hour 100mg,so tahan utk 5jam..kalau yg kt klinik ni 100mg je,jadi hanya bertahan utk sejam je lah..kalau ade product yg xsustained release tu konon 600mg ke,yg diserap cuma 100mg tau,yg lebih tu,badan akn buang..haaa,rugi kn?

So,nk citenye..kakak sy ni baru bln lepas dia start amik vitamin c ni sbb sy sruh habiskn dulu stok vitamin c klinik yg sy bg sblmni..bulan lepas dia start mkn..then,bulan ni bila amik darah,terkejut!!bleh tgk result dia kt bawah ni!!😱😱😱 kemain happy sengih sampai ke telinga lg dia..ye la,org perfectionist,semuanya nk perfect!🙆🏻

Normal value yg kita target utk ibu mengandung ni,lebih 11 g/dL ye kalau kt klinik sy ni &kalau ikut guideline..xpasti kalau klinik lain amik value berapa..tp nk citenye,rasa amazing jgk product shaklee ni,result terus nampak depan mata okey!ini bukan omong kosong tau!!boleh tgk gambar kt bawah ni sbg bukti..ok,xmau cakap byk dh,ni pun panjang dh.asalnye nk tulis pendek je😆

So,biar gambar je la berbicara!😉👇



Kredit : FB Siti Nur Al Enzzahti


Jom Shaklee bersama kami!



Azwani Aziz
ID1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
COD Jitra

Wednesday, 9 August 2017

MENYUSU DENGAN ALFALFA @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum, hari ni madam sharing pengalaman Nana consume Alfalfa as milkbooster :)

Jom baca sama2 nah 

*******************************************************************************

Assalamualaikum semua.

Nama saya Nur Farhana Bt Mohd Isha. Boleh panggil saya Nana.

Berumur 30 tahun, seorang surirumah sepenuh masa dan mempunyai 3 orang anak.

So lepas baby ke 3 lahir, lepas long jaundice, Nana consume ALFALFA.

Niat nak menyusu baby memang dah ada time pregnant lagi. Sebab yg lagi 2 anak, menyusu tak habis sebab susu kurang sangat.

Alhamdulillah, baby menyusu elok, tidur lena. Memang puas hati sangat dengan kesan ALFALFA. Selain tu, masalah keputihan Nana pun hilang. Wah, lagi teruja la kan nak terus consume.

Sekarang ni, baby dah 9 bulan dan masih terus menyusu badan. Teruja sebab susu badan sentiasa cukup dan banyak. Nana pun dah tak ambik jamu lain melainkan ALFALFA ja.

Untuk menyusu ni, Nana just add on ESP dan OMEGA. Semuanya bagus!

Nana harap, dapat teruskan penyusuan eksklusif ni sampai baby Umur 2 tahun. In shaa Allah.

Doakan Nana!


Baby Iman (anak Nana)
Kredit : Nur Farhana

*********************************************************************************

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-420 7668

FB Azwani Aziz
COD Jitra

Monday, 7 August 2017

1 TAHUN 8 BULAN MENANGGUNG SAKIT KESAN EPIDURAL @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum,

Hari ni madam nak sharing mengenai one of Shaklee lover punya story. Macam mana dia jatuh hati dengan Si Putih tu :)

Jom baca sama2 nah!

Image result for ostematrix

****************************************************************************


Mkiti nak shring sikit pengalaman MAKITI dengan supliment pertama makiti dengan Shaklee..

2013 lahirlah seorang puteri makiti yang pertama

NUR KHAYLA ARISSA BINTI MUHAMMAD AD RAHMAT

macam diceritakan tajok hngat tentang pertarungan nyawa seorang ibu untuk melahirkan seorang ank kn..Sakit perit selama hampir 12jam org kta jalan tak buka..

Last doctor suggest cucuk epidural

Ank pertama, penglmn pon tak ada jdi makiti terima dengan hati terbuka untuk terima sejarum epidural

Nk tahan sakit katanya lahhh 

MasyaAllah kuasa Allah lebih besar, sakit nk bersalin, nikmat nk bersalin ni dia mai lagu tu lah...

Dan waktu lepas azan zohor nk solat Jumaat, Alhamdulillah makiti selamat bersalin normal

Settle bab bersalin bab berpantang, bab membesarkan...

1tahun 8bulan makiti tanggung sakit bekas cucuk epidural tu...

Sejuk ka nk hujan ka buat kerja terok ka ha tudia dia mi skit menyucuk tk tau nak habaq dekat pinggang ni...

Smpailah 1 hari mkiti ternampak post sorng kakak ni cerita pasai OSTEMATRIX

Memang x pkir panjang nak cuba jgak kan dia crita baik untuk sakit badan bla bla bla..

Makiti oder, dia cod smpai dekat dengan rumah makiti, dia orang seberang jaya..

Makiti makan mcm dia ajaq, 4biji sebelom nak tdur

Tak hbis 1 btoi mcm magic naa lega ishhhh best sungguh...

Lepas tu nk kena beli lagi kannnn nak amal

Best sungguh Shaklee ni

Sapa tak buat x amal RUGII

*Supliment pertamaku ostematrix ku jatuh hati dengan supliment Shaklee*

Terima kasih :)

Kredit : Siti Khadijah

*********************************************************************************

Image result for ostematrix

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
COD Jitra