Tuesday, 22 August 2017

MOTIVASI @ Shaklee Jitra

*KISAH BENAR YANG BOLEH DIAMBIL PELAJARAN. MOGA BERMANFAAT*

Kisah semalam yg mengajar saya...
Moga menjadi motivasi buat kita yg jauh lebih dewasa..

Semalam kami ziarah anak bongsu berumur 15 tahun di Madrasah Hafizah Tamam Bangi kepunyaan Ustazah Asni Abu Mansor (Personaliti TV 1, TV3, TV 106, Oasis, TV Hijrah).

Setelah membawa anak "outing", semasa dlm kereta saya terdengar perbualan diantara ayah dan anak.

Ayah: Huda, tahun ini Ayah nak buat ibadah Qurban utk Huda di Kemboja.. Nanti ayah bayarkan rm280.

Huda : Tak payah le Ayah..

Ayah : Kenapa pulak tak payah?

Huda : Bukan tak payah......Huda nak buat Qurban..tapi Ayah tak payah bayar utk Huda. Huda nak bayar sendiri dgn duit Raya Huda.

Ayah : Oh ye ke..Ok le tu.

Huda : Ayah, lbu,..Ustazah Asni cakap dlm Tazkirah di Madrasah....Binatang Qurban yg kita sembelih didunia akan menjadi kenderaan kita di Padang Masyar nanti. Tapi ramai yg tak nak buat..Ada yg kata tahun lepas dah buat...tahun ini tak payah lah.....

Kenapa pula mcm tu? Ustazah kata....

Kalau kenderaan kita didunia kita bolih "renew" roadtax setiap tahun, kenapa kita tak boleh renew lbadah Qurban setiap tahun? Hanya 1 tahun 1 kali sahaja dibulan Dzulhijjah...kita buat bukan utk org lain tetapi diri kita.

Kita kene yakin...perintah Allah SWT pasti baiķ

Ibu : Alhamdulillah...Syukur..lbu dpt llmu baru.....Ye kan... ibaratkan Renew Roadtax!!..
Takde roadtax bukan main risau dgn polis dan JPJ.....Takde kenderaan di Padang Masyar kita tak risau...pada hal kita nafsi nafsi...sendirian tiada siapa dpt menolong kita hanya dgn Amal kita..........hanya org beriman dan beramal soleh shj yg akan selamat.

Alhamdulillah....

Ibadah Qurban Bukti Cinta:heart: kita kpd Allah SWT

Moga menjadi Amal Soleh Ustazah Asni Abu Mansor dan juga Huda.

Tk Huda atas llmu yg dikongsikan..simple tapi amat bermakna..:heart:

*********************************************************************************

Moga kita semua beroleh manfaat dari perkongsian ini.

Moga kami juga dapat renew Ibadah Qurban setiap tahun! Amin..

Ikhtiar dengan Shaklee :)


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani aziz

Monday, 21 August 2017

MASKER VITAMIN E @ Shaklee Jitra

Image result for masker vitamin e

Assalamualaikum semua!

Jangan tak tau ya.. Vitamin E Shaklee boleh jadikan masker tau!

Image result for masker vitamin e

Hebat tak..

Hebat kan! hehe

Jom cuba buat okeh!

Bagus untuk hilangkan parut di muka kita ni :)

Image result for masker vitamin e mudah shaklee

Vitamin C campur Vitamin E pun boleh buat masker jugak!

Image result for masker vitamin e shaklee

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
COD Jitra/ Alor Setar




Sunday, 20 August 2017

SIJIL FRIEND OF THE SEA @ Shaklee Jitra


Minyak Ikan kita dapat persijilan FRIEND OF THE SEA

Apa benda tu?

Masa nak tangkap ikan, satelite akan digunakan untuk scan..... tengok..... kawasan mana ikan dah dewasa. Dan kawasan tu akan dijadikan sasaran untuk tangkap ikan.

Kawasan yang ikan dia kecik kecik, babies atau masih musim bertelur, kawasan ni jadi exclusion, tak tangkap ikan

Proses pengecaman satelite ni untuk memastikan kesinambungan bekalan ikan untuk bahan mentah Omega Guard.

Kalau sauk ambik semua dengan ikan-ikan kecik, abis licin, nanti nak ambik lagi, terputus bekalan pulak

Mesti dirancang agar tidak pupus.

Best kan Shaklee? Cenggini 👍👍

Image result for omega guard shaklee friend of the sea

Image result for omega guard shaklee friend of the sea

Image result for omega guard shaklee friend of the sea

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

Friday, 18 August 2017

Kepentingan Asid Folik @ Shaklee Jitra


Mengapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Dalam masa 12 minggu pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan, anda sudah boleh berhanti mengambil asid folik. Namun jika anda terus mengambil asid folik sepanjang kehamilan, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda ataupun bayi anda.


Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?


Anda dinasihatkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari sebaik sahaja anda merancang untuk hamil. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Baik juga jika anda makan makanan yang kaya dengan folat.

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub neural (NTD) mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi.

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik.


Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya dengan folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua.

Berikut adalah makanan yang kaya dengan folat:

Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
bayam, 1 cawan;
kacang bendi, setengah cawan;
asparagus, setengah cawan;
lentil, setengah cawan;
hati, 1 keping;
11 batang taugeh brussels;
kacang mata hitam, 4 sudu makan;
emping bran, 7 sudu makan;
germa gandum, 25g / 1 aun;
betik sederhana besar.


Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
brokoli kukus, 2 pucuk;
buah oren saiz besar;
nasi putih, setengah cawan;
oat, setengah cawan;
kacang merah, setengah cawan;
jagung saiz besar, 1;
biji bunga matahari, 1 aun.


Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit.

Ingatlah bahawa asid folik dalam makanan akan musnah jika terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan sedikit air sahaja.

Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur sebentar atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro ataupun mentah.


sumber: https://www.babycenter.com.my/a1033084/asid-folik-mengapa-ia-diperlukan



sumber : http://drzubaidi.com/blog/faedah-asid-folik-kepada-kesuburan-dan-kehamilan/

*********************************************************************************

Dapatkan suplemen B complex yang mengandungi asid folik dengan teknologi resapan yang sangat tinggi!


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

MASKER VITAMIN C @ Shaklee Jitra

Image result for masker vitamin c shaklee

Haaaa...jangan tak tau

Produk Shaklee ni macam2 kegunaan tau. 

Salah satunya, ni la madam nak cita.

Tablet SR Vita-C boleh jadikan masker okeh!

In sya Allah, boleh cantikkan lagi muka uols tu.hehe

Untung beli vitamin C.macam2 manfaat kan!

Jangan kata madam tak payung tau :)


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

TESTIMONI NANA @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum. Selamat Malam semua !

Malam ni Nana nak share pengalaman berharga Nana sepanjang bersama Shaklee

Nana baru setahun join Shaklee.

Antaranya, bila Nana start guna supplements menyusu (ESP, alfalfa, omega) dan bagi kesan yang sangat bagus untuk baby. Susu banyak, baby tak meragam dalam pantang dan selepas pantang, baby tidur lena.

So, bila kita dah rasa kesan dengan apa yang kita consume tu, secara tak langsung kita dapat kenalkan pada ibu2 yang lain pulak.

Lagi satu, bila Nana dapat Shaklee kan family. Satu keluarga memang dah setia dengan Shaklee. Seronok sebenarnya bila kita dapat bahagiakan mak ayah adik beradik dengan apa yang kita buat. Tak ternilai dengan segala penat lelah dorang dalam membesarkan kita

Mak ayah sihat, anak-anak pun aktif, sihat. Part ni memang paling membahagiakan Nana. Takda istilah rugi dalam Shaklee. Untung jumpa dan kenal Shaklee!

Then, bila customers suka dengan supplements yang dia makan, berpuas hati dan kenalkan kita pada rakan2 yang lain. Rasa dihargai gitu. Sebab dia percayakan kita as SID.

Lepas ni, Nana wajib usaha lebih lagi supaya banyak lagi kenangan yang boleh Nana cipta dalam Shaklee. Itu saja perkongsian Nana malam ni.

Terima kasih semua !

Kredit : Nana Isha

*********************************************************************************

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
COD Jitra/ Alor Setar

Bengkak Tyroid @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum.

Madam sharing testimoni ya :)

*******************************************************************************

Hari ni Shu nak share pengalaman berharga bershaklee. InsyaAllah

Alhamdulillah, dengan izin Allah shaklee banyak membantu Shu dari segi menambahbaik tahap kesihatan.

Sebelum ni Shu ada bengkak thyroid. Badan pulak memang kurus, susah sangat nak naik berat badan.

Tapi Alhamdulillah, lepas Shu consume vivix dan set tambah berat.. berat badan Shu naik jugak walaupun tak banyak.

Dan yang paling buat Shu happy bila pi buat ultrasound thyroid Februari 2017 ritu Doktor cakap bengkak dah tiada. Semuanya normal. alhamdulillah.

Sejak dari tu Shu memang konsisten ambil vivix dan share kebaikan dengan kawan2 dan sedara mara.

Kredit : Cikgu shuhada

*******************************************************************************

Image result for set tambah berat shaklee


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz